03.11.2010. / 08:59

Autor: Nacional.hr

HAC-ov čovjek za specijalne zadatke: I Sapunar pod istragom USKOK-a zbog Fimi medije?

Dobro upućeni u zbivanja u HAC-u kažu da je to gomilanje izvantroškovničkih radova bio uhodan način nerealnog povećavanja cijene gradnje autocesta u Hrvatskoj i isisavanja novca iz cestogradnje

Josip SapunarJosip SapunarU središtu zanimanja policijskih i USKOK-ovih istražitelja u vezi s aferom Fimi media trenutačno je član uprave Hrvatskih autocesta Josip Sapunar, doznaje Večernji list.

USKOK, navodno već dulje obrađuje Sapunara, a Večernji piše kako su posljednjih dana došli do konkretnih dokaza o njegovoj upletenosti u sređivanje poslova za tvrtku Nevenke Jurak na štetu HAC-a. Prema tim saznanjima Sapunar je bio glavni čovjek u Upravi ove tvrtke za suradnju s Fimi mediom te se brinuo da tvrtka Nevenke Jurak od HAC-a dobije poslove koje poželi.

Ukupna vrijednost poslova koje je Fimi media dobila od te državne tvrtke iznosi 20-ak milijuna kuna. A tvrtka Nevenke Jurak za HAC je organizirala svečanosti otvaranja autocesta i snimanje reklamnih spotova. Gotovo sve te poslove Jurak je dobila mimo javnih natječaja, odnosno izravnom pogodbom.

Istražitelji USKOK-a su doznali i da je Sapunar naložio da se poslovi daju Fimi mediji, a uđeno je i u trag načinu plaćanja tih poslova.Izvođači radova prikazivali su lažne izvantroškovničke, odnosno dodatne radove, koje im onda HAC plati, a taj novac na kraju završi u Fimi mediji.

Dobro upućeni u zbivanja u HAC-u kažu da je to gomilanje izvantroškovničkih radova bio uhodan način nerealnog povećavanja cijene gradnje autocesta u Hrvatskoj i isisavanja novca iz cestogradnje.

Prema procjenama USKOK-a iz HAC-a je godišnje u nečije džepove izvlačeno između 1,5 i 2 milijarde kuna - dio precijenjenim ugovorenim radovima, dio kasnije ugovorenim aneksima tih ugovora, a dio izvantroškovničkim radovima, piše Večernji list.

Vezane vijesti

Čelnici HAC-a prijavljeni zbog zapošljavanja nestručnih osoba i unaprjeđenja...

Čelnici HAC-a prijavljeni zbog zapošljavanja nestručnih osoba i unaprjeđenja podobnih

Zagrebačko općinsko državno odvjetništvo podnijelo je optužni prijedlog protiv šestorice odgovornih osoba u Hrvatskim autocestama (HAC) koje tereti… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 03.11.10. 09:13

u kini bi na staru godinu bilo organizirano masovno streljanje. u japanu bi se sami zaklali. ali mi smo demokratska zemlja. kako veli "alfa i omega" šeks, sve je do ustavnog suda. koliko im samo treba da zaključe da je HDZ zločinaćka stranka i da ju treba zabraniti ? jeli čekaju šeksovu inicijativu ?


registracija
26/11/09

abar, 03.11.10. 09:34

ma ne nisu to oni ...


registracija
27/8/09

Lujo1, 03.11.10. 09:59

U jednom od svojih tekstova iz 1975. Bruno Bušić piše: "... No kad se oslobodimo srpskog ropstva i stvorimo državu, vidjet ćete kako tek naši kradu. Svak nas je stoljećima krao i potkradao, a najteže će i najgore biti kad nas naši budu krali, te prodavali svjetskim jebivjetrima i makro lopovima. Navalit će na nas kao velike ptice grabljivice. Tada će biti najveće i nerješivo pitanje - kako nas tada spasiti od nas samih?!"


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika