03.11.2010. / 11:43

Autor: Nacional.hr

Rohatinski zabrinut: 'Rejting nam je na granici, zaduženja će biti sve skuplja'

Na opasku da je iduća godina izborna, pa je iskušenje zapadanja u nove dugove veće, Rohatinski kaže da informaciju o proračunu za iduću godinu nema, ali pretpostavlja da će, ako u Vladi zamrznu rashode, uz prihode 'kakvi ispadnu', deficit biti na razini ovogodišnjeg

Željko RohatinskiŽeljko Rohatinski"Očekuje nas sve skuplje zaduživanje, a tržišta će nas sve podozrivije gledati. No kako novca u svijetu ima mnogo, nekome ga moraju prodati, pa će ga prodati nama", kaže guverner HNB-a Željko Rohatinski za Novi list.

Rohatinski je nedavno ustvrdio da nam je u jeku krize zaprijetio moratorij na inozemne obveze, a sada se ponovno pokušavamo vratiti starom obrascu, što nam svijet više neće dopustiti.

Na pitanje, gdje je, dakle, ta granica o kojoj govori, a iznad koje će nam financijska tržišta ponovno reći 'dosta', Rohatinski kaže da to nitko ne može znati, ali da je činjenica da je likvidnost na financijskim tržištima sada visoka, novca opet ima i relativno se lako zadužiti. I upravo u tome, kaže, leži opasnost da nastavimo po starom.

Tržištima nije u interesu da nas 'ruše', upravo stoga što im je potreban kupac za njihov novac, ali kako sve ostale zemlje u EU vode politiku rezova i niske potrošnje, onda naše ponašanje, blago rečeno, neće proći nezamijećeno, niti prolazi, kaže guverner.

"Dvije su potencijalne opasnosti ili štete. Prva je da ako se zadužimo, s time rastu i troškovi servisiranja duga, a kako ekonomija praktički stagnira, nismo u mogućnosti postojeći dug servisirati iz novostvorene vrijednosti. Iz državnog sektora, međutim, samo govore mogu li se zadužiti ili ne, dok se o troškovima tog zaduživanja ne govori. Druga opasnost leži u tome kako nas percipiraju financijska tržišta. Naš je rejting na samoj granici", kazao je Rohatinski za Novi list.

Na opasku da je iduća godina izborna, pa je iskušenje zapadanja u nove dugove veće, Rohatinski kaže da informaciju o proračunu za iduću godinu nema, ali pretpostavlja da će, ako u Vladi zamrznu rashode, uz prihode 'kakvi ispadnu', deficit biti na razini ovogodišnjeg.

Dodaje da su projekcije HNB-a o potrebi financiranja za 2011. na razini 31 milijarde kuna, što se poklapa s projekcijama Ministarstva financija. To je manje od ovogodišnjih potreba koje se, prema HNB-u, ukupno kreću oko 44,7 milijardi kuna, a što uključuje zaduženje od 750 milijuna eura do kraja ove godine za otplatu obveznice koja dospijeva na naplatu u ožujku 2011. godine.

Potreba financiranja u 2011. tako je negdje na razini iz 2009, dok je, primjerice, u 2008. iznosila znatno manje, oko 16,5 milijardi kuna, piše Novi list.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 03.11.10. 15:24

Ma neće gospodine Rohatinski.Pitajte Premijerku.Ona najbolje zna.Kao i svi oni koji je podupiru.


registracija
23/8/09

xaron, 03.11.10. 18:50

Jedan od krivaca za ovakovu situaciju si i ti Zeljko.
Politika jake Kune koju ti provodis favorizira uvoznike i destimulise izvoznike, te imamo veliki
trgovinski deficit. Dok se vani vodi "Currency War "
i vjestacki se obaraju vrijednosti valuta u cilju podsticaja izvoza, mi , mimo cijelog svijeta, cuvamo
jaku kunu ( naravno u korist uvoznika tajkuna ).


registracija
28/12/09

slave4you, 04.11.10. 09:08

xaron a jesi ti neki pametnjakovic......da je kuna oslabela prema drugim valutama, onda bi to bila katastrofa,ljudi nebi mogli kredite otplatiti,nebi imali novaca da plate najosnovnije namirnice i onda bi gospodarstvo bilo na dnu.....to bi bila katastrofa za hrvate (jedino izvoznici bi profitirali),.....A SVI DRUGI BI BILI U KURCU


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika