03.11.2010. / 12:45

Autor: Nacional.hr

Sutkinja Kršul: 'Još uvijek nije jasno tko je i zašto naručio Pukanićevu likvidaciju'

Osuđenicima sud je kao otegotnu okolnost uzeo način počinjenja kaznenog djela (eksplozija u centru grada) čime je bio ugrožen život brojnih drugih slučajnih prolaznika.

Sutkinja Ivana KršulSutkinja Ivana KršulSudsko vijeće zagrebačkoga Županijskog suda pod predsjedanjem sutkinje Ivane Kršul izreklo je jutros presudu optuženima za likvidaciju Ive Pukanića i njegova bliskog suradnika Nike Franjića, koji su život izgubili u eksploziji u središtu Zagreba 23. listopada 2008. godine.

Robert Matanić osuđen je na 33 godine zatvora, Luka Matanić na 16, Amir Mafalani na 16, Željko Milovanović na 40, Bojan Gudurić na 30, a Slobodan Đurović na 15 godina zatvora. Kao motiv za sve osim Đurovića, sutkinja je navela koristoljublje. Za Đurovića motiv nije poznat jer se ne zna nalogodavac pa ni pravi motivi poticatelja na ubojstvo ne mogu biti poznati.

"Krivi su za udruživanje u svrhu počinjena kaznenog djela protiv života, i to prvo, četvrto i petooptuženi krivi su za teško ubojstvo i ubojstvo, drugo i trećeoptuženi za pomaganje u počinjenju teškog ubojstva i ubojstva, a šestooptuženi za poticanje na ubojstvo iz koristoljublja", rekla je sutkinja Ivana Kršul obrazlažući presudu.

Zanimljivo kako je sutkinja Kršul navela je kako nije utvrđeno postojanje zločinačke organizacije od strane Sretena Jocića te da to nije potkrijepljeno nikakvim dokazima.

Uz naručitelja za sud je ostao nejasan i motiv zbog kojih je počinjeno ubojstvo te je sutkinja kazala kako tužiteljstvo nije uspjelo dokazati da je povod za ubojstvo Ive Pukanića bilo njegovo pisanje.

"Jasno je da naručitelj postoji, a kad ima njega ima i motiva. Moguće je da je povod za ubojstvo Ive Pukanića bilo njegovo pisanje, ali to nije utvrđeno. Jasno je da je naručitelj ubojstva imao iznimne osobne razloge jer je bio voljan za ubojstvo platiti 1,5 milijuna eura", kazala je sutkinja Ivana Kršul.

U obrazloženju presude sutkinja je sat i pol detaljno analizirala dokazni postupak, obrazlažući svoju odluku, te je na kraju kazala da je ljudski život neprocjenjiv i da je za život Ive Pukanića plaćena određena cijena, dok je život Nike Franjića oduzet pod svaku cijenu.

Istaknula je da način na koji je djelo počinjeno ima potpis organiziranog kriminala i stav toga istog organiziranog kriminala o vlastitoj nedodirljivosti, a ova presuda je poruka da se takvo ponašanje neće tolerirati.

Osuđenicima sud je kao otegotnu okolnost uzeo način počinjenja kaznenog djela (eksplozija u centru grada) čime je bio ugrožen život brojnih drugih slučajnih prolaznika. Olakotna okolnost jedino je uzeta Đuroviću s obzirom na zreliju životnu dob i činjenicu da prije nije osuđivan.

Vezane vijesti

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Američki biskup William Lynn proglašen je krivim u petak u Philadephiji (Pennsylvania) za prikrivanje svećenika pedofila i time postao najviši… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika