03.11.2010. / 13:33

Autor: Hina

Šezdeset radnika Đuro Đaković Alatnice prosvjeduje u Zagrebu

Radnici su prvo otišli pred Državno odvjetništvo gdje je njihove predstavnike primio državni odvjetnik Mladen Bajić, a potom pred katedralu gdje čekaju da ih pozove netko iz Vlade

Foto: Antonio Bronić/PIXSELLFoto: Antonio Bronić/PIXSELLŠezdesetak radnika Đuro Đaković Alatnice iz Slavonskog Broda došlo je danas prosvjedovati u Zagreb tražeći povratak proizvodnje protugradnih raketa u pogone njihove tvrtke, kako bi time spasili svoja radna mjesta.

Radnici su prvo otišli pred Državno odvjetništvo gdje je njihove predstavnike primio državni odvjetnik Mladen Bajić, a potom pred katedralu gdje čekaju da ih pozove netko iz Vlade.

Bajiću smo predali dokumente na temelju kojih sumnjamo da se proizvodnja protugradnih raketa u Đ. Đaković Alatnici namjerno uništava kako bi se neki pojedinci iz uvoznog lobija obogatili, a pritom je oštećen i državni proračun, rekao je Hini povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Alatnici Antun Štivić.

Sve aktivnosti koje je sindikat pokrenuo kako bi Hrvatska zadržala proizvodnju protugradnih raketa i time izbjegla uvoz naišle su na zid u Ministarstvu poljoprivrede koje je nadležno za protugradnu obranu od tuče, ustvrdio je Štivić.

O tome smo pisali i premijerki Jadranki Kosor od koje očekujemo da u sklopu Programa gospodarskog oporavka pomogne i očuvanju radnih mjesta u hrvatskoj industriji koja je ugrožena zbog interesa uvoznog lobija. Od nje tražimo i da odredi tko će nas iz Vlade primiti i saslušati, budući da ministar poljoprivrede Petar Čobanković izbjegava to učiniti još od sastanka koji je održan u veljači, kaže Štivić.

Sumnje sindikalaca da se namjerno želi uništiti proizvodnja protugradnih raketa u Alatnici potvrđuju neslužbene informacije iz Državnog hidrometeorološkog zavoda da je navodno izrađen prijedlog po kojem bi se iduće godine ukinula obrana raketama od tuče.

Sustavno se ide na ukidanje obrane od tuče, vjerojatno kako bi se prikrile malverzacije sa sredstvima koja su za tu namjenu utrošena zadnjih godina, rekao je bivši sindikalni povjerenik u Hidrometeorološkom zavodu Zorislav Šubarić.

On tvrdi da je od 2001. godine oko 20 milijuna kuna namijenjenih obrani od tuče nenamjenski potrošeno, za što postoje i dokazi u državnim institucijama. Ministarstvo financija je proračunskim nadzorom za 2001. i 2002. godinu utvrdilo nenamjensko trošenje sredstava za obranu od tuče, a isto je za razdoblje od 2002. do 2007. utvrdila Državna revizija, kaže Šubarić.

Ako Vlada ništa ne poduzme, 102 radnika Đ. Đaković Alatnice moglo bi uskoro ostati bez posla, upozoravaju sindikalci koji zahtijevaju da Vlada spasi ta radna mjesta sklapanjem ugovora o nabavci domaćih raketa za protugradnu obranu u idućih tri do pet godina, umjesto da se rakete lošije kvalitete uvoze iz Srbije i Crne Gore.

Vezane vijesti

Otpor kao životni stil

Otpor kao životni stil

Eckhard Tietke više ne može odgledati niti jedan krimić: "Ovdje smo toliko često konfrontirani s policijom, plavim žmigavcima i zvukom sirene, da ja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika