03.11.2010. / 14:14

Autor: Sandra Županić

Otvorena izložba "Boje života - Ivo Pukanić, in memoriam" u Koprivnici

Gradonačelnik Mršić naglasio je kako mu je drago što je upravo Koprivnica ugostila ovu izložbu u kojoj se ogleda važnost Ive Pukanića za hrvatsko novinarstvo i novinsku fotografiju

Marko Ćustić, Draženka Jalšić Ernečić, Srećko Jurdana, Sina Karli i Zvonimir Mršić (Foto: T. Čuveljak)Marko Ćustić, Draženka Jalšić Ernečić, Srećko Jurdana, Sina Karli i Zvonimir Mršić (Foto: T. Čuveljak)Izložba fotografija "Boje života - Ivo Pukanić, in memoriam" otvorena je danas u Gradskom muzeju Koprivnice. Otvorenje izložbe poklopilo se sa izricanjem presude optuženima za organizaciju njegovog ubojstva.

Ivo Pukanić karijeru je počeo kao fotograf i unatoč kasnijem jasnom opredjeljenju za novinarski posao nikad ga nije napustila fascinacija fotografijom. Na izložbi se javnost ima priliku upoznati s iznimnim fotografskim opusom Ive Pukanića. Osim fotografija socijalne i kulturne tematike, prikazani su i portreti osoba iz javnog života - političara, gospodarstvenika, sportaša, pjevača i glumaca.

Izložbu je povodom Dana grada Koprivnice otvorio gradonačelnik Zvonimir Mršić, a otvorenju su prisustvovali i članovi obitelji pokojnog Ive Pukanića, te predstavnici NCL Media Grupe - Sina Karli, Srećko Jurdana i Marko Ćustić.

Članica Uprave NCL Media Grupe Sina Karli zahvalila se gradu Koprivnici što je ugostio izložbu Ive Pukanića te su na taj način pokazali da su drugi grad, nakon Rijeke, koji je pokazao interes za njegov stvaralački opus i novinarski rad.

Gradonačelnik Mršić naglasio je kako mu je drago što je upravo Koprivnica ugostila ovu izložbu u kojoj se ogleda važnost Ive Pukanića za hrvatsko novinarstvo i novinsku fotografiju, te da u ovom prijelomnom trenutku, dvije godine nakon ubojstva trebamo svi stremiti slobodnijem društvu u kojem novinari mogu slobodno izražavati svoje mišljenje.

Izložba će biti otvorena od 3.-13. studenoga.

Ivo Pukanić rođen je 21. siječnja 1961. godine, u gimnaziji se intenzivno bavio fotografijom zbog čega se odlučio za karijeru novinara i fotoreportera. Nakon završenog studija Političkih znanosti 1983. godine zaposlio se u novinskoj kući "Vjesnik" u kojoj je kao fotoreporter počeo surađivati u tjedniku "Studio" i dvotjedniku "Start". Na početku karijere glavna tema njegovih fotografskih radova bile su ličnosti iz svijeta sporta, estrade, pjevačke zvijezde i lijepe djevojke. U tjednik "Globus", prešao je 1992. godine kada je započeo i novinarsku karijeru te postao urednik jednog dijela lista. Godine 1995. s grupom novinara nezadovoljnih stanjem u "Globusu" osnovao je tjednik "Nacional".

Kao urednik Nacionala hrabro je objavljivao brojne članke vrlo osjetljivog sadržaja, razotkrivajući afere i ukazujući na političke i ekonomske trendove. Dva puta je dobio nagradu Novinar godine koju dodjeljuje Hrvatsko novinarsko društvo. Novinarska hrabrost i beskompromisnost na koncu ga je stajala života - ubijen je zajedno s kolegom Nikom Franjićem u bombaškom atentatu 23. listopada 2008. godine u centru Zagreba.

Vezane vijesti

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Vrhovni sud potvrdio je osuđujuću presudu Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju zbog sudjelovanja u ubojstvu suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića, a od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika