03.11.2010. / 16:03

Autor: Hina

Mudrinić: T-HT je skloniji akvizicijama nego otkupu dionica

"Novac se uvijek može vratiti na ovaj ili onaj način ali se time ne stvara dodatna vrijednost", kazao je izvršni direktor Ivica Mudrinić

Ivica MudrinićIvica MudrinićNajveći hrvatski telekom operater T-Hrvatski Telekom skloniji je iskoristiti snažnu gotovinsku poziciju za preuzimanja i akvizicije nego za otkup dionica, rekao je u Londonu predsjednik uprave T-HT-a Ivica Mudrinić.

"Novac se uvijek može vratiti na ovaj ili onaj način ali se time ne stvara dodatna vrijednost", kazao je izvršni direktor Ivica Mudrinić analitičarima i ulagačima u utorak navečer.

Tvrtka je izrazila interes za kupnju udjela u kosovskoj državnoj poštanskoj i telekom kompaniji PTK, koja ima više od 1,2 milijuna pretplatnika i opslužuje 84.000 fiksnih linija.

"Mi smo zapravo skloni akviziciji, a PTK bi nam, ako naša ponuda uspije, neizravno podupro financijsku poziciju", kazao je Mudrinić.

"Učinit ćemo ono što je optimalno za nas s obzirom na okolnosti i činjenicu da je vrlo malo potencijalnih meta za akvizicije", dodao je.

Planirana privatizacija kosovskog operatera vjerojatno će ipak biti odgođena zbog prijevremenih izbora, budući da je parlament u utorak izglasao nepovjerenje kosovskoj vladi.

Za kosovskog operatera zainteresirani su i egipatski Orascom Telecom, konzorcij Turk Telecoma i Clik Groupa koji zastupa njihov albanski partner AlbTelecom, te Telekom Austria i jemenski mobilni operater SabaFon.

Očekuje se da će Priština privatizacijom PTK ostvariti prihod u rasponu od 300 milijuna do 600 milijuna eura.

Krajem rujna T-HT, inače u 51-postotnom vlasništvu Deutsche Telekoma, raspolagao je s 2,9 milijardi kuna (550 milijuna dolara) novčanih ekvivalenata i oročenih depozita, i to nakon isplate dividendi u ukupnom iznosu 2,8 milijardi kuna.

Dioničari su na travanjskoj skupštini odobrili otkup do 10 posto dionica T-HT-a.

Vezane vijesti

'Hrvatska je u kritičnoj fazi, mora se mijenjati'

'Hrvatska je u kritičnoj fazi, mora se mijenjati'

Na sjednici Nacionalnog vijeća za konkurentnost održanoj 12. lipnja 2012. godine imenovani su novi članovi Vijeća iz redova Vlade Republike Hrvatske,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika