09.10.2002. / 00:00

Autor: Mario Duspara

STRUJNI UDAR

RAČAN ĆE MOŽDA KAZNITI ODGOVORNE ZA POSKUPLJENJE STRUJE

‘Pokažu li se točnima informacije da je poskupljenje struje veliko, Vlada će postaviti pitanje odgovornosti za to stanje’’, najavio je u utorak premijer Ivica Račan. Zbog nezadovoljstva koje su u javnosti izazvali novi računi za struju, o toj će temi u četvrtak raspravljati i Vlada, koja je uvodeći nov tarifni sustav obećala da će ispitati njegove efekte. Premijer Račan je rekao da će ispuniti obećanje i analizirati učinke novog tarifnog sustava, no čini se da Vlada neće olako odustati od poskupljenja koja je do prije samo nekoliko tjedana hvalila na sva usta. Umjesto da poduzme oštre mjere protiv ove krađe, Vlada se koncentrira na prikupljanje informacija o računima koji su poskupjeli u predviđenim okvirima ili čak pojeftinili. Promjenom tarifnog sustava najviše su pogođeni vlasnici trotarifnih brojila koji imaju i do 200 % veće račune.
Savez samostalnih sindikata Hrvatske zatražio je od Vlade da već na idućoj sjednici donese odluku o povratku na stari tarifni sustav za obračun struje.
‘’Smiješno je tvrditi da je HEP prevario Vladu jer je Vlada trebala znati kakve će biti posljedice novoga tarifnog sustava’’ – kaže predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. ‘’HEP je računao da će mu poskupljenje donijeti prihod od 260 milijuna kuna, čime bi zakrpali gubitke. Nije im doduše palo na pamet da gubitke riješe smanjenjem enormno visokih gubitaka struje koja “nestane” u njihovoj mreži. Samo od krađe struje godišnje HEP izgubi oko 200 milijuna kuna. Budući da i takve gubitke netko mora platiti, bilo je najlakše teret prebaciti na kućanstva, jer ionako već godinama u HEP-u tvrde da je za građane cijena struje preniska.

Vezane vijesti

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Vlada je na današnjoj sjednici odobrila Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) podizanje kratkoročnog kredita od 400 milijuna kuna za pokrivanje gubitaka u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika