03.11.2010. / 16:38

Autor: Hina

Problemi za NEK: Odgođeno ponovno puštanje nuklearke u pogon nakon remonta

"Vrijeme ponovnog uključenja elektrane na mrežu ovisi o vremenu potrebnom za korekciju stanja na turbinskom ležaju", priopćeno je danas iz nuklearke

NE Krško je bila na redovnom remontuNE Krško je bila na redovnom remontuNuklerana elektrana Krško (NEK) je odgodila ponovno puštanje elektrane u pogon nakon završenog remonta, a vrijeme uključenja elektrane na mrežu ovisi o vremenu potrebnom za korekciju stanja na turbinskom ležaju, izvijestili su danas iz NEK-a.

Nuklerka u Krškom je 30. rujna započela remont koji je trebao završiti 31. listopada, krajem tjedna započeo je postupak ponovnog puštanja elektrane u pogon, ali je ponovno uključenje nuklearke u mrežu odgođeno zbog dodatnog opsega radova na sigurnosnoj opremi, turbinskom ležaju i dodatnih ispitivanja na obnovljenom električnom generatoru.

"Vrijeme ponovnog uključenja elektrane na mrežu ovisi o vremenu potrebnom za korekciju stanja na turbinskom ležaju", priopćeno je danas iz nuklearke.

Kako se doznaje u nuklearci, prilikom testiranja pred ponovno uključenje nuklearke registrirana je povišena temperatura jednog ležaja u turbini, pa su potrebni dodatni radovi i testiranja kako bi se to korigiralo i omogućilo ponovno uključenje, a obavit će se i dodatna testiranja na obnovljenom električnom generatoru.

U nuklearci kažu kako je teško procijeniti koliko će radovi potrajati i hoće li nuklearka u električnu mrežu ponovno biti uključena krajem tjedna kako neki predviđaju.

Tijekom ovogodišnjeg remonta u nuklearci su izvršeni preventivni radovi održavanja građevinske strukture, obavljena su testiranja i popravci elektro i strojne opreme te regulacijskih naprava, u reaktorsku jezgru uloženo je 56 svježih gorivih elemenata, itd.

Iz NEK-a napominju kako je remont bio vrlo zahtjevan po opsegu i sadržaju, a u izvođenju radova je, osim zaposlenika NEK-a, sudjelovalo oko 1.500 vanjskih suradnika.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika