03.11.2010. / 16:42

Autor: Hina

Optužnica u slučaju "Bankomat" vraćena USKOK-u

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda nije potvrdilo optužnicu u slučaju "Bankomat", kojom USKOK bivše čelnike Hrvatske poštanske banke (HPB) tereti da su odobravali rizične kredite, već ju je odlučilo vratiti USKOK-u radi boljeg razjašnjenja stvari, doznaje se na sudu.

Ivan TurudićIvan TurudićOptužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda nije potvrdilo optužnicu u slučaju "Bankomat", kojom USKOK bivše čelnike Hrvatske poštanske banke (HPB) tereti da su odobravali rizične kredite, već ju je odlučilo vratiti USKOK-u radi boljeg razjašnjenja stvari, doznaje se na sudu.

USKOK ima pravo žalbe protiv takvog rješenja Optužnog vijeća kojim je predsjedao sudac Ivan Turudić.

U roku od osam dana od pravomoćnosti rješenja USKOK je dužan donijeti nalog o dopuni istrage ili odustati od kaznenog progona, rekao je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić. Nakon eventualne dopune istrage, kaže Devčić, USKOK bi trebao podignuti novu optužnicu i ponovno je dostaviti Županijskom sudu na potvrđivanje.

To je vjerojatno prvi put otkad se primjenjuje novi Zakon o kaznenom postupku da je neko optužno vijeće USKOK-u vratilo optužnicu.

USKOK bivše čelnike HPB-a Josipa Protegu, Ivana Sladonju i Marija Kirinića tereti da su na traženje povlaštenih klijenata odobravali višemilijunske rizične kredite.

Odvjetnica Marija Kirinića Jadranka Sloković rekla je Hini da je Optužno vijeće spis vratilo USKOK-u jer smatra da nisu razjašnjeni ni dobro opisani instituti kaznenog djela za koje se tereti okrivljene.

Ona dvojbenim smatra tvrdnje tužiteljstva da su se okrivljeni udružili radi počinjenja kaznenog djela, zbog čega je slučaj "Bankomat" u nadležnosti USKOK-a.

"Ako ne postoji to djelo ne bi postojala ni mogućnost da u tom predmetu postupa USKOK već bi se radilo o običnom predmetu iz županijske nadležnosti", kazala je Sloković.

Dodala je da u optužnici nisu razjašnjene ni druge inkriminacije, kao što je poticanje na izvršenje kaznenog djela.

Sloković tvrdi da je sudac Turudić, koji je optužnicu vratio USKOK-u, ostavio mogućnost ponavljanja financijsko-knjigovodstvenog vještačenja jer i u njemu ima nedostataka.

Na sjednicu vijeća nisu došli Protega i Sladonja te njihovi branitelji kao ni okrivljeni Goran Juraković i Slaven Čolak.

Bivše čelnike HPB-a USKOK tereti da su od 2005. do 2009. na traženje osmorice povlaštenih klijenata, koji su također okrivljeni, odobravali visoko rizične kredite vrijedne najmanje 254 milijuna kuna koji nisu vraćeni banci.

Pritom su poslovanje HPB-a prikazivali uspješnim temeljem čega su sami sebi isplatili menadžerske bonuse u iznosu od 26 milijuna kuna. Protega je tako dobio 4,4 milijuna kuna, Sladonja 4,3 milijuna i Kirinić 4,5 milijuna kuna.

Jednog od klijenata USKOK posebno tereti za pranje novca ishođenog od kredita.

Protega, Kirinić i Sladonja pušteni su iz istražnog zatvora krajem travnja. Kirinić i Sladonja u zatvoru u Remetincu bili su od kraja prošle, a Protega od početka ove godine.

Vezane vijesti

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

USKOK je danas kao neistinite odbacio navode objavljene u medijima po kojima je Državno odvjetništvo plasiralo u javnost informaciju iz navodnog… Više

Komentari

registracija
30/6/10

petrus7, 04.11.10. 00:23

Je li to čudno što nemaju pojma. Sve sami Kradezeovci.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika