03.11.2010. / 16:43

Autor: Hina

Grčka na 48 sati prekinula slanje poštanskih pošiljki zrakoplovom

Grčka je na 48 sati prekinula slanje poštanskih pošiljki zrakoplovom u inozemstvo i pregledala tisuće paketa u srijedu nakon što su paketi-bombe ovaj tjedan stizali na više izaslanstava i na adrese europskih čelnika.

Grčka je odlučila obustaviti slanje pošiljki zrakomGrčka je odlučila obustaviti slanje pošiljki zrakomGrčka je na 48 sati prekinula slanje poštanskih pošiljki zrakoplovom u inozemstvo i pregledala tisuće paketa u srijedu nakon što su paketi-bombe ovaj tjedan stizali na više izaslanstava i na adrese europskih čelnika.

Vjeruje se da iza tih napada stoje gerilci krajnje ljevice. Zabranu u trajanju 48 sati Grčka je proglasila pošto je od ponedjeljka u Ateni otkriveno 14 pisama-bomba adresiranih na veleposlanstva Belgije, Bugarske, Čilea, Njemačke, Nizozemske, dok su dva i eksplodirala u veleposlanstvima Rusije i Švicarske ne ozlijedivši nikoga. Sumnjivi paketi bili su odaslani i uredu francuskog predsjednika te uredima talijanskog premijera i njemačke premijerke.

Lakše ozljede u ponedjeljak je zadobio zaposlenik u meksičkom veleposlanstvu kojemu je pismo eksplodiralo u rukama.

Grčka policija strahuje da je s njezina teritorija odaslano više pisama-bomba te je počela istragu u suradnji s policijama iz drugih zemalja.

Noću na srijedu zapaljeni su deseci automobila i vjeruje su da su to učinili samozvani anarhisti.

Napadi pismima-bombama dogodili su se uoči lokalnih izbora u nedjelju pošto su vladajući socijalisti izloženi kritikama zbog strogih mjera štednje u borbi protiv korupcije i radi smanjenja javne potrošnje.

Krajnji ljevičari i militantne skupine izvele su niz napada zapaljivim bocama i bombama otkako je u prosincu 2008. policija ubila mladića u Ateni što je potaknulo najgore nemire u zemlji u zadnjih nekoliko desetljeća.

Tri su osobe ubijene od 2009. u napadima za koje su odgovornost preuzeli anarhisti i gerilci krajnje ljevice.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika