03.11.2010. / 21:12

Autor: Hina

Obama preuzeo odgovornost za teški izborni poraz demokrata

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je izjavio da preuzima "izravnu odgovornost" za težak poraz njegove Demokratske stranke na kongresnim izborima održanim u utorak.

Barack ObamaBarack ObamaAmerički predsjednik Barack Obama u srijedu je izjavio da preuzima "izravnu odgovornost" za težak poraz njegove Demokratske stranke na kongresnim izborima održanim u utorak.

"Tijekom protekle dvije godine mi smo ostvarili napredak, ali je očito da previše Amerikanaca još nije osjetilo taj napredak. Oni su nam to jučer rekli", rekao je Obama na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

"Kao predsjednik, ja preuzimam odgovornost za to", naglasio je.

Na izborima su oporbeni republikanci premoćno osvojili većinu u Predstavničkom domu Kongresa, smanjili na minimum demokratsku većinu u Senatu, dobili 10 novih guvernera saveznih država i preuzeli većinu u zakonodavnim tijelima 19 saveznih država.

"To mi govori da moram bolje raditi svoj posao", rekao je Obama na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Na pitanje kako je osobno doživio izborni poraz rekao je "loše" i "teško", priznajući na inzistiranje novinara da je "potučen". Tijekom jednosatne konferencije za tisak Obama je bio neuobičajeno smrknut, ocijenile su u izvješćima američke TV postaje.

"Ljudi su duboko nezadovoljni s tempom gospodarskog oporavka, žele brži povratak radnih mjesta, veće plaće i pružiti svojoj djeci mogućnosti u životu", rekao je.

Obama je potvrdio da je razgovarao s kongresnikom Johnom Boehnerom, vjerojatnim sljedećim predsjednikom Predstavničkog doma te s čelnikom senatske manjine Mitchom McConnellom i čestitao im na pobjedama, te razgovarao o načinima kompromisa dviju stranaka oko zapošljavanja i gospodarstva.

"Ni jedna stranka neće moći diktirati kuda ćemo dalje, moramo naći zajednički jezik kako bi ostvarili napredak na nekim neuobičajeno teškim izazovima", rekao je.

Najavio je skori sastanak s čelnicima republikanaca i demokrata u Kongresu, posvećen daljnjoj suradnji na područjima kao što je sigurnost, obrazovanje, energija, tehnologija, smanjivanje deficita.

Obama je istaknuo i neka postignuća svoje administracije, kao što je stabiliziranje gospodarstva koje je preuzeo na vrhuncu recesije, te devetomjesečni rast zapošljavanja u privatnom sektoru, no priznao je da je gospodarstvo zaglavilo u "neutralnom položaju", koristeći automobilistički rječnik.

Najavljujući napore na smanjivanju državnog deficita, rekao je da te mjere ne smiju zaustaviti ulaganja u američku infrastrukturu, tehnologiju, znanstvena istraživanja i obrazovanje, jer će SAD izgubiti konkurentnost u odnosu na druga vodeća svjetska gospodarstva.

Amerikanci su izbore iskoristili i kao referendum o vladajućoj stranci, što su potvrdile izlazne ankete na biralištima, u kojima je 38 posto birača reklo da je glasovalo protiv politike Obame i demokrata.

Obamina gospodarska politika, posebno sanacija banaka i automobilske industrije na račun povećanja državnog deficita, te reforma zdravstva, bile su glavna meta kritika u republikanskoj kampanji i očito su pridonijele zaokretu američkih birača udesno.

Iznimno visoka očekivanja od promjena, koje je obećao Obama, nisu ostvarena i demokrati su platili cijenu.

Politički analitičari ocjenjuju kako će odluka birača natjerati Obamu da odustane od svog ambicioznog programa velikih društvenih promjena i pronađe mjeru suradnje i sukobljavanja s republikancima, kako bi obranio svoje zakonodavno naslijeđe, sačuvao autoritet i izbjegao poraz na izborima 2012.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika