03.11.2010. / 21:24

Autor: Deutsche Welle

Ništa više nije sigurno: Industrijska špijunaža odnosi milijarde eura

O idustrijskoj špijunaži se rijetko i nerado govori zato i ne postoji točan broj onih koji su se našli u ulozi žrtve. Moderna špijunaža vrši se putem interneta, ali, naravno, postoje i druge vrste opasnosti i rizika.

Špijuni mogu biti i potencijalni poslovni partneri ili čak zaposleniciŠpijuni mogu biti i potencijalni poslovni partneri ili čak zaposleniciNjemački automobil srednje klase - nikakvo čudo tehnike. Pa ipak, složen proizvod - u njemu se kriju tisuće patenata: u kočnicama, motoru, elektronici. Sve je to intelektualno vlasništvo proizvođača i željeni cilj špijuna i kriminalaca iz cijelog svijeta.

Šteta za gospodarstvo je ogromna - prema najnovijem istraživanju svaka četvrta tvrtka suočena je sa krađom ideja. Aleksandar Geschonek kaže:

„Pravih podataka nema, a štete se mogu kretati od nekoliko stotina tisuća do nekoliko milijuna eura. Kada se sve zbroji ukupna šteta mjeri se milijardama eura".

Nedostatak svijesti o opasnosti

Na nišanu špijuna su inovativne i izvozno orijentirane grane gospodarstva: strojarstvo, automobilska industrija, elektronika, softver, a sve više i banke. Naime, one raspolažu podacima o solventnosti firmi, pa i država.

Problem je što gotovo nitko od oštećenih ne govori da je pokraden - strahuje se da će im to naštetiti ugledu, ali i smanjiti broja ugovora ili srušiti vrijednosti dionica.

Posebno su ugroženetvrtke srednje veličine, jer su poznate po inovacijama, ali im nedostaje i svijest o opasnosti. Bertold Schtopelkamp kaže:

„Samo velike kompanije imaju razvijen sistem zaštite informacija. Kod srednjih tvrtki tu je niz nedostataka".

Različite motivacije špijuna

I to, naravno, koriste špijuni koji mogu biti posvuda. Recimo, strani poslovni partner može biti, zapravo, industrijski špijun. Prije svega Kina i Rusija nastoje nadoknaditi tehnološki zaostatak i nelegitimnim sredstvima.

Čak i dugo zaposleni mogu imati interese i ciljeve i Geschonek kaže: „Pedeset posto anketiranih tvrtki oštetili su njihovi zaposlenici. Motivacija je različita - od bogaćenja do osvete firmi".

Visoka tehnologija je najveći kapital gospodarstva i zato bi se moralo investirati ne samo u inovacije, nego i u njihovu zaštitu.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika