03.11.2010. / 21:44

Autor: Martina Čizmić

Fed najavio upumpavanje novih 600 milijardi dolara u američko gospodarstvo

Novih 600 milijardi dolara više je no što su i najoptimističniji analitičari očekivali, a neki smatraju da bi umjesto da pomogne moglo destabilizirati američko gospodarstvo

Fed je u nekoliko navrata upumpavao više milijardi dolaraFed je u nekoliko navrata upumpavao više milijardi dolaraAmerička centralna banka, Federalne rezerve objavile su plan prema kojem će do kraja lipnja sljedeće godine u američko gospodarstvo upumpati dodatnih 600 milijardi dolara ne bi li na taj način potaknuli i onako krhki oporava.

Kako javljaju američki mediji, to će značiti otprilike 75 milijardi dolara svježeg novca svakog mjeseca.

Podsjetimo, američko gospodarstvo zabilježilo je rast od 2 posto u prošlom kvartalu što ipak nije bilo dovoljno da bi se smanjila stopa nezaposlenosti koja u SAD-u iznosi 9,6 posto.

Neki analitičari ovaj potez Feda vide kao posljednji pokušaj za pokretanje uspavanog gospodarstva. Pogotovo jer je Fed već spustio svoje kamatne stope na najniže moguće stope te ne može tako poslati pozitivan signal bankarskom i privrednom sektoru.

"Tempo oporavka i zapošljavanja i dalje je nizak. Potrošnja građana polako se oporavlja, ali ju i dalje ogranišava visoka stopa nezaposlenosti, skroman rast prihoda, niža kupovna moć i skupi krediti", istaknuli su u Fedu te dodali kako će i dalje nastaviti pratiti uvjete na tržištu i reagirati ovisno o njegovom kretanju.

No, iako su analitičari podijeljeni oko uspjeha posljednje Fedove akcije, neki smatraju da bi daljnje upumpavanje novca u američkog gospodarstvo moglo zapravo dovesti do inflatornog pritiska i u konačnici destabilizacije gospodarstva.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika