04.11.2010. / 08:45

Autor: Nacional.hr

Afera Fimi Media se nastavlja: Račune naplaćivali od HAC-ovih podizvođača

Rekordna je bila i organizacija svečanosti otvaranja dionice Dugopolje - Šestanovac koja je porezne obveznike neizravno stajala 611 tisuća kuna plus PDV

Otvaranje autocesta uvijek je bio poseban događajOtvaranje autocesta uvijek je bio poseban događajNovi podaci o razmjerima afere Fimi Medija u medijima se pojavljuju gotovo svakodnevno. Posljednji u nizu je način na koji su troškovi za otvaranje dionice Dugopolje - Šestanovac naplaćivani preko tvrtke Konstruktor koja je bila podizvođač za Hrvatske autoceste.

Kako piše Večernji list, tvrtka Nevenke Jurak račune je za organizaciju svečanog otvorenja ispostavljala izvođačima radova koji bi onda novac tražili od HAC-a pod izlikom dodatnih radova. Na taj je način HAC izbjegao odredbu o raspisivanju javnih natječaja za usluge organizacije svečanosti jer bi ih, na papiru, plaćale građevinske tvrtke.

Zanimljivo je da su troškovi za organizaciju svečanosti iznosili i po nekoliko stotina tisuća kuna. Tako je primjerice Konstruktor svečano otvaranje dionice Osijek - Đakovo 2008. godine platio impresivnih 318 tisuća kuna, od čega samo za autorske honorare izvođača otpada gotovo 40 tisuća kuna. Rekordna je bila i organizacija svečanosti otvaranja dionice Dugopolje - Šestanovac koja je porezne obveznike neizravno stajala 611 tisuća kuna plus PDV. Samo catering za taj događaj naplaćen je 156 tisuća kuna. Nije ni potrebno isticati da je sve uredno naplaćeno kroz dodatne radove od HAC-a.

Naime, na svim izdanim suglasnostima za dodatne troškove izvođača stoji kako je "nakon obrade zahtjeva od strane nadzornog inženjera, Glavnog inženjera i Odjela za pripremu nabave i plan, mišljenja da postoji potreba za izvođenjem predmetnih radova po predmetnom ugovoru".

Vezane vijesti

Optužnica protiv Mladinea podnesena nakon zakonskih rokova?

Optužnica protiv Mladinea podnesena nakon zakonskih rokova?

Prije sudske odluke o utemeljenosti optužnice protiv bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea u slučaju… Više

Komentari

registracija
30/8/10

TonyP, 04.11.10. 08:55

bilo toga i prije, samo u manjoj mjeri, nista nova...


registracija
11/1/10

fluid, 04.11.10. 09:21

Zašto se protiv Sanadera ne podnese kaznena prijava na temelju osnova sumnje a da bi mu se ukinuo imunitet u Saboru?Faca promatra i na kraju će izmajmunisati pravosuđe i policiju kao i Kutle te postati nedostupan .


registracija
30/8/10

TonyP, 05.11.10. 02:17

a ima puno zastitnika koji imaju putra na glavi pa se nitko ne usudi biti prvi. Ceka se Godot! Ima puno porblema u pravosudju i policiji. Vidi se u sudjenju za atentat na IP i NF. Kao na Siciliji. Svi znaju a svi sute.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika