04.11.2010. / 09:18

Autor: Nacional.hr

Neslužbeno: Plin bi do 2014. mogao poskupjeti i za 100 posto

Cijena kubika plina za kućanstvo tako bi od sljedeće godine mogla biti veća za 20 pa do 40 lipa

Plin bi mogao udvostručiti cijenu do 2014.Plin bi mogao udvostručiti cijenu do 2014.Iako je premijerka Jadranka Kosor prošlog tjedna odbacivala medijska nagađanja o poskupljenju plina, u kuloarima se sve češće može čuti kako će do poskupljenja ipak doći i to već početkom sljedeće godine. Jedina je razlika, što vjerojatno neće poskupjeti značajnije. Govori se o poskupljenju za pet do deset posto.

Kako piše Novi list, prirodni će plin do 2014. godine poskupjeti toliko da će njegova cijena biti na razini europskih. U prijevodu to znači da će poskupjeti za najmanje 40 posto odnosno do najviše 100 posto.

Poskupljenje je dakle, neizbježno. No, s obzirom na to da je u Hrvatskoj sljedeća godina ujedno i izborna godina, realan je scenarij da će poskupljenje ići "na rate".

Nagađa se da će se Vlada nagoditi s Inom i to jer je državi trenutno preskupo preuzimati plinski biznis. Naime, Vlada se obvezala da će do 1. prosinca ove godine preuzeti plinski biznis i Ini isplatiti pozamašnu svotu za njega. Kako za to nema dovoljno sredstava, izgledno je da će im Ina dati odgodu ali po cijenu poskupljenja plina.

No, za poskupljenje plina potreban je blagoslov Hrvatske energetske regulatorne agencije, HERA-e, koja je od distributera već zatražila detaljne podatke o poslovanju o kojima će i ovisiti stopa poskupljenja.

Cijena kubika plina za kućanstvo tako bi od sljedeće godine mogla biti veća za 20 pa do 40 lipa.

Ono što zabrinjava građane je činjenica da bi poskupljenje plina neizbježno dovelo do poskupljenja struje, a onda i osnovnih prehrambenih artikala poput kruha.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 04.11.10. 09:26

Pa nije problem u Njemačkoj što plin ili struja koštaju tamo neki iznos koji građani plaćaju a tri puta je skuplje nego u Hrvatskoj npr.Poanta je u redovitim plaćama sa kojima to njemački (i drugi )građani bez problema mogu plaćati kao mjesečne režije.Kod nas je evidentna disproporcija cijena,plaća,redovitih primanja,visine mirovina i ostalog iz čega je razvidno da Hrvati tako skupo žive da je to neodrživo i neprihvatljivo.Za takvo stanje je najodgovornija vlada i tu je centar problema svih dijametralnosti a ne samo u skupoći energenata.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika