04.11.2010. / 11:33

Autor: Hina , Nacional.hr

Povijesni trenutak: Tadić se na Ovčari ispričao za zločine i poklonio žrtvama

"Ovdje sam danas da se poklonim žrtvama i namjera mi je odati im počast. Ovdje sam da, poklanjajući se žrtvama, još jednom uputim riječ isprike, da iskažem žaljenje i stvorim mogućnost da Srbija i Hrvatska okrenu novu stranicu povijesti"

Tadić je položio vijenac na spomen obilježje (Foto: Patrik Macek/Pixsell)Tadić je položio vijenac na spomen obilježje (Foto: Patrik Macek/Pixsell)Predsjednik Republike Srbije Boris Tadić danas je kod spomenika žrtvama pokolja na Ovčari, nakon što je položio vijenac, izrazio žaljenje zbog nevinih žrtava i uputio ispriku zbog zločina.

"Ovdje sam danas da se poklonim žrtvama i namjera mi je odati im počast. Ovdje sam da, poklanjajući se žrtvama, još jednom uputim riječ isprike, da iskažem žaljenje i stvorim mogućnost da Srbija i Hrvatska okrenu novu stranicu povijesti", rekao je predsjednik Tadić.

Foto: Tadić posjetio Vukovar i položio vijence na spomen obilježju Ovčara

Majke Vukovara poručile: 'Ne očekujemo ništa od posjeta, cijeli Vukovar je Ovčara'

Kajin: 'Gestu žaljenja treba pozdraviti, ali Tadić sigurno neće reći da je Srbija bila agresor'

Premijerka Kosor: Tadićev posjet označava novu stranicu u odnosima Hrvatske i Srbije

Vukovar je najizrazitiji simbol otpora, a Ovčara stradanja hrvatskog naroda u Domovinskom ratu. Na tom bivšem poljoprivrednom dobru 5 km od Vukovara počinjen je najveći zločin u Domovinskom ratu kad su pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba 20. studenog 1991. likvidirali 200 civila i vojnika, većinom ranjenika iz vukovarske bolnice i potom ih bacili u masovnu grobnicu.

Građani ga dočekali pljeskom

Ivo Josipović i Boris Tadić: Autor:
Marko Lukunić/PIXSELLIvo Josipović i Boris Tadić: Autor: Marko Lukunić/PIXSELLHrvatski i srbijanski predsjednici Ivo Josipović i Boris Tadić stigli su pred spomenik ubijenima na Ovčari kako bi položili vijence na mjestu na kojem je 20. studenog 1991. počinjen stravičan pokolj kad su pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba ubili 200 civila i vojnika, većinom ranjenika, prisilno odvedenih iz vukovarske bolnice.

Prošavši spomen-dom Ovčaru, koji je otvoren 20. studenog 2006. u hangaru na bivšem poljoprivrednom dobru, gdje su nakon sloma obrane grada Vukovara mučeni zarobljeni hrvatski branitelji i civili proveli posljednje sate života, Tadić i Josipović će sami, bez pratnje, hodom prijeći oko 100 metara do mjesta gdje su zarobljenici bili dovođeni na strijeljanje i bacani u masovnu grobnicu.

Tamo će, kod spomen-obilježja, uz nazočnost pripadnika počasne bojne Hrvatske vojske, položiti vijence identičnog sadržaja: "Nevinim žrtvama - predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović", odnosno "Nevinim žrtvama - predsjednik Republike Srbije Boris Tadić", i odati počast stradalima. Potom će, malo dalje, dati prve izjave novinarima.

Tadić je navodno prije obilaska Ovčare predao dokumentaciju iz vukovarske bolnice, koja je odnesena prije mirne reintegracije Podunavlja.

Predsjednik Republike Srbije Boris Tadić, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović sastali su se s gradonačelnikom u gradskom poglavarstvu.Tadić je predao dokumente iz vukovarske bolnice Photo:Marko Lukunić/PIXSELLPredsjednik Republike Srbije Boris Tadić, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović sastali su se s gradonačelnikom u gradskom poglavarstvu.Tadić je predao dokumente iz vukovarske bolnice Photo:Marko Lukunić/PIXSELLNakon posjeta "Ovčari" hrvatski i srbijanski predsjednici vratit će se u Vukovar, gdje će se, zajedno s predsjednicom hrvatske vlade Jadrankom Kosor nakon njezina susreta s predsjednikom Tadićem u "četiri oka", sastati s predstavnicima hrvatskih udruga žrtava rata i obitelji nestalih osoba, a potom i s predstavnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Predsjednik Republike Srbije Boris Tadić stigao je u najavljen jednodnevan posjet istočnoj Hrvatskoj, tijekom kojega bi trebao obići mjesta stradanja Hrvata i Srba u Domovinskom ratu, Ovčaru i Paulin Dvor, te se u Vukovaru susresti s predstavnicima stradalničkih udruga iz Domovinskog rata i srpske nacionalne manjine.

Boris Tadić i Jadranka Kosor sastali su se u vukovarskoj palači Srijem. Nakon kraćeg razgovora pridružit će im se i Josipović; foto: Vlada.hrBoris Tadić i Jadranka Kosor sastali su se u vukovarskoj palači Srijem. Nakon kraćeg razgovora pridružit će im se i Josipović; foto: Vlada.hrSrbijanskoga predsjednika, koji je u Vukovar doplovio trajektom "Golubicom", koji svaki dan prometuje između Vukovara i vojvođanske općine Bač, na pristaništu na hrvatskoj obali Dunava dočekao je i pozdravio hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Osim predsjednika Josipovića, Tadića su dočekali i pozdravili vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, vukovarski gradonačelnik Željko Sabo i veleposlanica Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj Stella Ronner - Grubačić.

Dolazak predsjednika Tadića pljeskom je pozdravilo 50-ak građana Vukovara.

Trajekt je donacija nizozemske vlade koja je u njegovu nabavu uložila oko milijun eura. Promet Dunavom između Vukovara i Bača obnovljen je skelom 2007. pošto je bio u prekidu od Domovinskog rata, a od 7. listopada na tom dunavskom plovnom putu prometuje trajekt "Golubica".

Foto: Marko Lukunić/PIXSELLFoto: Marko Lukunić/PIXSELLDvojica predsjednika zaputila su se potom prema zgradi gradskog poglavarstva gdje će se "u četiri oka" zadržati u kraćem razgovoru.

Inače, posjet srbijanskog predsjednika prati 40-medija iz regije s oko 200 novinara i snimatelja, a cijeli susret je pod jakim policijskim osiguranjem.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
23/7/09

ZagrebRocks, 04.11.10. 11:29

TADIJA TADIĆ :))


registracija
30/6/10

petrus7, 04.11.10. 11:34

Srbendo, pokloni se Vašim žrtvama.


registracija
30/12/08

csiki, 04.11.10. 12:31

Tadic je podnio ispriku a ko ce to isto uciniti za Jasenovac i za ostale zrtve ustasa ili oni nisu bili hrvati?


registracija
30/6/10

petrus7, 04.11.10. 14:13

Nikad oprostiti i zaboraviti. CSIKI tko si ti da postavljaš takva pitanja? Možda još jedna srbenda koja nije zadovoljna hrvatskom. Idi na istok onda i ne seri.


registracija
28/4/10

Zvonko, 04.11.10. 14:34

Od kada su feničani izmislili novac, u ovakvim slučajevima, isprika nema nekog smisla. Samo ratna odšteta.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 04.11.10. 15:20

Usprkos petrusu7, Zvonku, i slicnima, dobro je da se Tadic ispricao. I ja mislim da i isprika s Hrvatske strane za ono sto je ucinjeno u Oluji ima smisla, jer i tamo su vrseni zlocini.
Sto se tice zrtava za vrijeme 2. svjetskog rata, ustase su ubijali i Hrvate, a ne samo Srbe, ali to uopce nije vazno da li su zrtve bili jedni ili drug - svi su oni bili ljudi. Medutim, to je nemoguce shvatiti onima koji su odgojeni da prvo budu Hrvati ili Srbi. Zalosno.
PS Ocekujem hrpu poruka mrznje i vrijedanja. Samo naprijed “cvijece” hrvatskog naroda, jer ja bi vam ovo rekao i u lice, i to i 1941. (da sam tada zivio) i 1991. (ako bi prezivio 1941.).


registracija
26/11/09

abar, 04.11.10. 15:20

Ma i to se moralo desiti pa da se ide dalje


registracija
17/4/10

insajder1, 04.11.10. 21:09

"Nismo vise tako mladi,sta je zivot sada znamo,pruzi ruku pomirenja da jos jednom pokusamo" :)
Jos samo Josipovic da se izvini za Oluju i otete kuce na obali...i nikom nista ;) al' taj film necemo gledati... Tadic ima muda


registracija
30/12/08

csiki, 04.11.10. 21:51

petrus7 nisam ni srbin ni hrvat ali zbog takvih kao sto ste Vi izbilo i ovaj rat jer smo pred bogom jednaki ni jedna nacija nema prednosti. Treba oprastat jer svi mi imamo grehe.


registracija
5/3/10

starimudrac, 05.11.10. 08:55

čovjek donio vijenac i došao se ispričati. za zločin koji nije počinio on već dio pripadnika njegova naroda. svaka mu čast. obitelji žrtava i grupa branitelja za vrijeme polaganja vijenca, okrenuli su mu guzicu. to nam nije na čast. razumijem tugu i bol, ali prošlo je 19 godina, i čini mi se da to prerasta u mržnju. ako smo katolici, o tome bi trebali voditi računa. i mi, ali i naša crkva. inaće, ovo ne bu zišlo na dobro.


registracija
20/8/10

McCoy, 05.11.10. 09:03

Na žalost nekim "velikim" Hrvatima potrebni su Srbi da bi dokazali svoje Hrvatstvo. petrus7 pokušaj da se dokažeš na neki drugi način a ne blaćenjem druge nacije. Ovako si jadan čak i u očima Hrvata kojima nije potrebno da u prvi plan stavljaju pripadnost svojoj naciji.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika