04.11.2010. / 10:38

Autor: Nacional.hr

Hrvatska se zahvaljujući reformama uspela na ljestvici "Doing Business"

Hrvatska je pojednostavnila i ubrzala poslove ishođenja građevinskih dozvola, zamijenivši lokacijsku dozvolu i potvrdu glavnog projekta jedinstvenom potvrdom. Olakšala je otvaranje poduzeća omogućivši društvima s ograničenom odgovornošću podnošenje prijave za registraciju društva u sudskom registru elektroničkim putem preko javnih bilježnika

Jadranka Kosor i Đuro PopijačJadranka Kosor i Đuro PopijačMeđu svjetskim gospodarstvima, Kazahstan je u proteklih godinu dana najviše unaprijedio svoju poslovnu regulativu, navodi se u izvješću Doing Business 2011: Making a Difference for Entrepreneurs (Doing Business 2011: Ususret poduzetnicima), osmom u nizu godišnjih izvješća koje objavljuju Međunarodna financijska korporacija (International Finance Corporation - IFC) i Svjetska banka.

Kazahstan je unaprijedio uvjete za otvaranje poduzeća, ishođenje građevinskih dozvola, zaštitu ulagača i prekograničnu trgovinu. Zbog toga se Kazahstan popeo 15 mjesta u lakoći poslovanja - te sada zauzima 59. mjesto među 183 gospodarstva. Tadžikistan se popeo za 10 mjesta, a Mađarska za šest te obje zemlje spadaju u skupinu 10 zemalja koje su najviše unaprijedile svoja gospodarstva. Češka Republika popela se za 19 mjesta i sada se nalazi na 63.

Litva je prešla u skupinu 25 najbolje ocijenjenih zemalja, izvršivši poboljšanja u pet od devet područja koja su u proteklih godinu dana mjerena prema izvješću Doing Business - što je više nego u slučaju ijednog drugog gospodarstva. Pri tome se Litva pridružila svojim visoko ocijenjenim susjedima Estoniji, Latviji, i Gruziji.

U proteklih je pet godina oko 85 posto svjetskih gospodarstava olakšalo poslovanje lokalnim
poduzetnicima, izvršivši 1.511 poboljšanja u području poslovne regulative. U izvješću Doing Business za 2011. godinu uvodi se nova mjera, kojom se prikazuje koliko se poslovna regulativna promijenila u 174 gospodarstva od 2005. godine. Prema ovom načinu mjerenja, Gruzija je bila najaktivnija u svijetu s obzirom na reforme svoje poslovne regulative.

Regija Istočne Europe i središnje Azije osmu je godinu uzastopno najaktivnija s obzirom na poboljšanje poslovne regulative za domaća trgovačka društva. Gruzija, Bjelorusija, Republika Kirgistan, Hrvatska i Kazahstan spadaju među 15 gospodarstava koja su postigla najveća apsolutna poboljšanja s obzirom na lakoću poslovanja u proteklih pet godina.

Perspektiva pridruživanja Europskoj uniji u prošlosti je bila pokretač mnogih promjena. U posljednje je vrijeme financijska kriza inicirala nove aktivnosti. Protekle je godine 21 gospodarstvo od njih ukupno 25 poboljšalo poslovnu regulativu za domaća trgovačka društva, uključujući i Hrvatsku. Tako je Hrvatska pojednostavnila i ubrzala poslove ishođenja građevinskih dozvola, zamijenivši lokacijsku dozvolu i potvrdu glavnog projekta jedinstvenom potvrdom. Nadalje, olakšala je otvaranje poduzeća omogućivši društvima s ograničenom odgovornošću podnošenje prijave za registraciju društva u sudskom registru elektroničkim putem preko javnih bilježnika. Unaprjeđenja u ovim dvama područjima, ishođenje građevinskih dozvola i otvaranje poduzeća, pomogla su Hrvatskoj u poboljšanju ukupnog ranga.

„Gospodarstva koja su najviše zahvaćena financijskom krizom - osobito u Istočnoj Europi - usmjeravala su svoje regulatorne reforme tijekom proteklih godinu dana kako bi malim i srednjim poduzetnicima olakšala oporavak i otvaranje novih radnih mjesta", izjavila je Svetlana Bagaudinova, jedna od autorica izvješća.

Polovica reformi koje se odnose na postupke nesolventnosti, a obrađuju se u izvješću u proteklih godinu dana provedene su u Istočnoj Europi i središnjoj Aziji. Zajednička crta također su bile mjere za jednostavnije otvaranje poduzeća, njihov preustroj i plaćanje poreza.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika