04.11.2010. / 10:54

Autor: Hina

Kardinal Puljić o deložaciji: Ući mogu samo preko mene mrtva

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić izjavio je u srijedu navečer gostujući na televizijskoj postaji TV1 kako će fizički spriječiti da ga se po odluci sarajevskog suda deložira iz dijela zgrade u kojoj se u središtu Sarajeva nalaze uredi Vrhbosanske nadbiskupije i njegova rezidencija.

Vinko Puljić (Foto: Almir Panjeta/24sata)Vinko Puljić (Foto: Almir Panjeta/24sata)Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić izjavio je u srijedu navečer gostujući na televizijskoj postaji TV1 kako će fizički spriječiti da ga se po odluci sarajevskog suda deložira iz dijela zgrade u kojoj se u središtu Sarajeva nalaze uredi Vrhbosanske nadbiskupije i njegova rezidencija.

"To je naše crkveno, privatno vlasništvo i ja ću stati na prag i neću im dopustiti deložaciju. Ući mogu samo preko mene mrtva", rekao je kardinal Puljić.

Vrhbosanski nadbiskup smatra kako se Crkvi u Sarajevu ovom presudom šalje određena poruka. Pojasnio je i kako je sutkinja sarajevskog općinskog suda neposredno prije izricanja presude nenajavljeno došla u zgradu nadbiskupije, na što je kardinal rekao da ne može ući jer je riječ o privatnom vlasništvu. Sutkinja je odgovorila kako će "mi pokazati tko je ovdje vlast", kaže kardinal.

Izrazio je razočarenje jer na zakone, na temelju kojih je oduzet dio zgrade nadbiskupije, nisu reagirale hrvatske stranke.

Po njegovim riječima iz ureda člana predsjedništva BiH Željka Komšića obećana je pomoć za rješenje problema.

Sarajevski općinski sud je za sredinu studenog naložilo deložaciju dijela prostorija u zgradi Vrhbosanske nadbiskupije u središtu Sarajeva i vraćanje u posjed obitelji prijeratnog agenta Službe državne sigurnosti (SDS) Fadila Smajovića, koji je svojedobno onamo useljen kako bi prisluškivao crkvene prvake.

Kardinal Puljić je rekao kako je prigodom renoviranja zgrade nadbiskupije za pripreme papina posjeta Sarajevu otkriveno šest prislušnih uređaja u njegovoj sobi, a oprema za prislušivanje bila je u ostavi stana u kojem su komunističke vlasti nastanile Fadila Smajovića s obitelji.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 04.11.10. 11:30

kardinale, kako je riječ o pravomočnoj odluci suda, onda ne daješ dobar primjer vjernicima. crkva je trebala kupiti stan toj obitelji kad je shvatila da će izgubiti spor na sudu. ovako, ovo mi izgleda kao cimanje naroda na pobunu. kardinale, ne radiš dobro svom narodu.


registracija
10/3/10

grota, 04.11.10. 11:30

Ja sam ateista. Kardinala Puljića visoko cijenim kao rijetko koga visoko poziociranih u crkvenim krugovima.
Ali,
Ne treba se skrivati iza crkve.i tumačiti da je to napad na nju....neka vide kako je malenom čovjeku.i da je to svakodnevna pojava iza kojih niko ne stoji..a gdje je onda crkva?
Eto ..mali ljudi...stanite na svoja vrata i nedajte nikom da uđe..samo preko vaših mrtvih tijela...

hmmm..kao da sam to negdje več čitao...


registracija
1/1/70

, 04.11.10. 11:45

Nisam crkvenjak...vjerujem u Boga...kao Hrvat imam potrebu reci da ovaj puta Kardinal ima pravo i da ga trebamo barem mi hrvati podrzati.


registracija
5/3/10

starimudrac, 04.11.10. 11:52

dakle, neki dan je kod općine črnomerec deložirana jedna gospođa s četvero male djece. na sudu je proces ovrhe išao žurno a parnica oko vlasništva je stopirana mjesecima. sad se vidi zašto, i svima je jasno zašto. ne bi bilo deložacije da je kojim slučajem samo jedan mladi svećenik sa župe sv.antuna padovanskog (blizu je) sišao i stao na ulaz dvorišta. a pogotovo da je župa pozvala vjernike na miran prosvijed. sve sam rekao.


registracija
30/1/07

brodski, 04.11.10. 12:48

Kardinal Puljić o deložaciji: Ući mogu samo preko mene mrtva.
A što to nisi kazao HDZ BiH kad su glasali za Zakon po kojem je donijeta presuda.Oni te ionako, i kao "Alijinog Hrvata" naprosto obožavaju.


registracija
30/12/08

csiki, 04.11.10. 12:50

Kako je predsednica Hrvatske dobila stan? Ali onda je bila u pitanju srbin (koji je izvrsio samoubistvo posle iselenja).


registracija
28/4/10

Zvonko, 04.11.10. 14:32

Potpora Kardinalu Puljiću! Čisti obračun s katoličkom crkvom u BiH! Taj prostor bio je u vlasništvu crkve puno prije Fadila, Jugoslavije, Tita i UDBE. Ovo je dokaz da udbaši drmaju sa BiH, a što je najgore na vlasti su i u HR.


registracija
1/1/70

, 04.11.10. 14:42

Tisuce komentara ce biti na temi Tadiceva posjeta...inace posjetu opravdavam i smatram je korisnom...al',đe su sad tzv domoljubi koji crkvu vole,na mise idu...? Evo ja rijetko idem na mise...istina da vjerujem duboko i iskreno u Boga..u crkvu uopce ne...i opet dajem komentar na ovu temu i smtram da bi nasi HRVATI morali biti osjetljiviji kad je ovakva nepravda u pitenju.
Moja potpora Kardinalu.


registracija
1/1/70

, 04.11.10. 14:43

Muslimaniski narod i politicari daju svoju potporu svojim muftijama ...Srpski isto...kad je ovakva nepravda u pitanju..onda bi i mi Hrvati MORALI stati u obranu ljudskog dostojanstva i nasih svecenika i ljudi.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 04.11.10. 15:53

Pa da, najbolje je dijeliti na nase i njihove, i na osnovu toga davati podrsku. Takav stav je i nase i njihove i one trece od 1991. jako usrecio. Zato samo napred sa istim podjelama - to je siguran put da nam bude jos bolje nego sto nam je sad.
Sto se tice crkve, i jedne i druge i trece, ona je na Balkanu jedan od glavnih uzroka stradanja i zlocina, jer nikad nije stala na stranu pravde. Uvijek je bila uz svoj narod, a protiv onih drugih ili trecih. Kome treba takva crkva?


registracija
25/12/09

trta333, 04.11.10. 17:43

Mislim da je kardinal u pravu.Ovo nije ništa drugo no pritisak na kardinala i Hrvate.posle najave Čovića da će u koaliciju sa Dodikom.Koji je fazon useljavati muldžera u nadbiskupiju.A od onog muldžerskog Hrvata slaba korist.Taj će da se dodvori muldžerima doći lično da izbaci kardinala.Neka Zagreb kupi stan tom muldžeru i rešena stvar.Gradonačelnik bandić, kao uzorit Hrvat ,mogao bi to da reši i iz ličnih sredstava.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika