04.11.2010. / 11:11

Autor: Hina

GM se vraća na burzu s dvije milijarde dolara dobiti

IPO je po GM-ovim navodima u srijedu prijavljen Komisiji za vrijednosne papire a očekuje se da će tvrtki pribaviti više od 13 milijardi dolara kapitala

Nakon IPO-a udio američke vlade u GM-u bit će umanjen ispod psihološki važne razine od 50 postoNakon IPO-a udio američke vlade u GM-u bit će umanjen ispod psihološki važne razine od 50 postoNajveći američki proizvođač automobila General Motors objavio je u srijedu da će njegove dionice ovog mjeseca ponovno biti izlistane u burzovnoj kotaciji, poduprte snažnom dobiti u trećem tromjesečju.

U kratkoj najavi poslovnih rezultata u trećem tromjesečju GM je izvijestio da očekuje dobit u rasponu od 1,9 do 2,1 milijardu dolara, što znači da bi treće tromjesečje zaredom zaključio u plusu. Objava službenih rezultata za treće tromjesečje najavljena je za 10. studenoga.

"Izuzetno smo zadovoljni razinom napretka tvrtke", rekao je u priopćenju Chris Liddell, potpredsjednik i financijski direktor GM-a. "Naša prva godina nakon objave stečaja bit će solidna i profitabilna. Nastavljamo poboljšavati našu gotovinsku poziciju i, što smatramo najvažnijim, kvalitetu naših vozila."

GM je potvrdio izvješća da će u drugoj polovini mjeseca organizirati početnu javnu ponudu svojih dionica, koja će uključivati 365 milijuna redovitih dionica s cijenom od 26 do 29 dolara po dionici i 60 milijuna povlaštenih dionica s cijenom od 50 dolara po dionici.

IPO je po GM-ovim navodima u srijedu prijavljen Komisiji za vrijednosne papire a očekuje se da će tvrtki pribaviti više od 13 milijardi dolara kapitala.

Time će GM otkupiti dio vladinog 61-postotnog udjela, koji se temelji na prošlogodišnjoj pomoći vlade da tvrtka izađe iz stečaja. Dodatnih 10 posto u vlasništvu je kanadske vlade.

Nakon IPO-a udio američke vlade u GM-u bit će umanjen ispod psihološki važne razine od 50 posto.

GM je zatražio zaštitu od vjerovnika u lipnju 2009. nakon što je u razdoblju od 2004. nagomilao gubitke u visini 88 milijardi dolara.

Vezane vijesti

Električni automobili - skupa greška?

Električni automobili - skupa greška?

Euforija od prije tri, tri i pol godine je splasnula. Tadašnja vladajuća koalicija u Berlinu postavila si je veliki cilj: Njemačka je trebala postati… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika