04.11.2010. / 11:16

Autor: Nacional.hr

MMPI poziva na javnu raspravu o strategiji razvoja širokopojasnog pristupa internetu

Za ostvarivanje zacrtanog cilja od najmanje milijun širokopojasnih nepokretnih priključaka do kraja 2013., uz pretpostavku da ih se najmanje 20% temelji na svjetlovodnoj mreži na mjestima gdje već postoji izgrađena elektronička komunikacijska infrastruktura, potrebno je ulaganje od najmanje 230 milijuna kuna

Širokopojasni internet ima pozitivan utjecaj na razvoj gospodarstvaŠirokopojasni internet ima pozitivan utjecaj na razvoj gospodarstvaMinistarstvo mora, prometa i infrastrukture objavilo je na web stranici javnu raspravu o prijedlogu Strategije razvoja širokopojasnog pristupa u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2011. do 2015. godine te poziva sve zainteresirane da svoja mišljenja dostave do 3. prosinca ove godine.

Strategijom se utvrđuju strateški ciljevi razvoja širokopojasnih mreža i usluga kao jedne od ključnih grana gospodarskog razvoja. Glavni cilj Strategije je stvaranje preduvjeta za ubrzani razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu i usluga za koje su potrebne velike brzine pristupa, kao temelja koji će omogućiti daljnji razvoj informacijskog društva i društva znanja, uz osiguranje dostupnosti usluga širokopojasnog pristupa pod jednakim uvjetima na cijelom području RH.

Strategija nastavlja pozitivne stečevine dosadašnjeg razvoja širokopojasnog pristupa, započetog Strategijom razvoja širokopojasnog pristupa internetu u RH do 2008., uz djelotvornu provedbu načela smanjivanja digitalnog jaza između pojedinih hrvatskih regija, kao i između Republike Hrvatske i država članica Europske unije.

Glavne vrijednosti, koje se ostvaruju provedbom ove Strategije, obuhvaćaju razvoj infrastrukture za pružanje javnih usluga, kao što su e-uprava, e-zdravstvo, e-obrazovanje, e-poslovanje i druge, te poticanje razvoja ruralnih područja, područja posebne državne skrbi i gospodarskih zona.

Analize pokazuju da bi od razvoja širokopojasnog pristupa od 2010. do 2019. Hrvatska mogla imati izravne koristi u vrijednosti između 2,2 i 3,2 milijarde EUR. Također, procjenjuje se kako 10%-tno povećanje korisnika širokopojasnog pristupa omogućuje povećanje BDP-a za 1,38%, što se očituje kroz povećanje broja radnih mjesta u poslovima poput razvoja i održavanja mreža, te povećanje opće gospodarske aktivnosti zbog povećanog korištenja elektroničkih usluga dostupnih putem širokopojasnog pristupa.

Za ostvarivanje zacrtanog cilja od najmanje milijun širokopojasnih nepokretnih priključaka do kraja 2013., uz pretpostavku da ih se najmanje 20% temelji na svjetlovodnoj mreži na mjestima gdje već postoji izgrađena elektronička komunikacijska infrastruktura, potrebno je ulaganje od najmanje 230 milijuna kuna.

Za dostizanje konačnog cilja od 500.000 širokopojasnih nepokretnih priključaka temeljenih na svjetlovodnoj mreži do kraja 2015., uz pretpostavku da je 200.000 kućanstava već pokriveno svjetlovodnom mrežom i da postoji izgrađena elektronička komunikacijska infrastruktura, potrebno je dodatno ulaganje od najmanje 730 milijuna kuna.

Za područja u kojima ne postoji dostatan interes za ulaganje u infrastrukturu širokopojasnog pristupa, potrebno je osigurati državna poticajna sredstva te odgovarajuće administrativne kapacitete na razini države, regionalne i lokalne samouprave za pripremu i provedbu projekata na temelju kojih bi se iskoristila sredstva iz pretpristupnih fondova Europske unije i sredstva Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika