04.11.2010. / 11:59

Autor: Hina

Slovenija razmatra mogućnost prekida ugovora s "Patriom"

Slovenija smatra da joj je dovoljno 55 oklopnih vozila umjesto ranije predviđenih 135

Slovenija je od Patrie naručila oklopna vozilaSlovenija je od Patrie naručila oklopna vozilaSlovenska vlada zbog štednje, ali i kontroverzi vezanih za taj posao, razmišlja o prekidu ugovora s finskom tvrtkom "Patria" o nabavi 135 oklopnih vozila za slovensku vojsku, tvrde u četvrtak slovenski mediji.

Slovenija bi za posao nabave oklopnih vozila, po ugovoru što ga je 2006. godine zaključila prijašnja vlada, trebala platiti 278 milijuna eura, tvrde mediji.

Ljubljansko "Delo", vodeći slovenski dnevni list, navodi da se vlada "neslužbeno već odlučila za konačni prekid ugovora", nakon što je "Patria" prema još važećem ugovoru slovenskoj vojsci do sada isporučila 30 oklopnih vozila.

List navodi kako i najnoviji dokument ministarstva obrane predviđa kako je za formiranje motoriziranog bataljuna, kao temelja za buduću bojnu skupinu koju je Slovenija obećala NATO-u za međunarodne operacije, "u načelu dovoljno 55 oklopnih vozila" umjesto ranije predviđenih 135.

Postigne li se smanjenje količine oklopnih vozila, to bi slovenske porezne obveznike stajalo 140 milijuna eura, dvostruko manje od obveza koje je prema finskom proizvođaču preuzela bivša vlada, navodi list.

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor navodno je, piše "Delo", pod pritiskom ostalih koalicijskih stranaka u vladi, da što prije riješi problem s finskom tvrtkom.

Predsjednik parlamentarnog odbora za obranu Anton Anderlič potvrdio je za "Delo" da je Pahoru poslao pismo s izričitim zahtjevom da prekine štetni ugovor s "Patriom". Nastavak isporuka oklopnih vozila Anderlič smatra "legalizacijom koruptivnog posla" koji je započela prijašnja vlada.

Mariborski list "Večer" tvrdi međutim u četvrtak da je s obzirom na ugovor, što je zaključen 2006., za Sloveniju realističnije rješenje da se s "Patriom" dogovori o reprogramiranju ugovora i obustavi nabave oklopnih vozila do 2015. godine.

Prema informacijama slovenskih medija, vlada bi se prilikom mogućeg prekida ugovora s Fincima mogla pozivati na njegovu "antikorupcijsku klauzulu". Ta odredba predviđa da se ugovor poništi ako je je za njegovo zaključivanje isplaćeno mito, ali je u tom slučaju konretnu optužbu potrebno dokazati na sudu.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika