04.11.2010. / 12:01

Autor: Hina , Nacional.hr

Kajin: 'Tadićevu gestu žaljenja treba pozdraviti, ali on sigurno neće reći da je Srbija bila agresor'

Kajin je na konferenciji za novinare u Saboru rekao da razgovor u Vukovaru sigurno neće "staviti točku na 'i' hrvatsko-srpskih odnosa", te da ne treba očekivati da će Tadić "kurtoaznim izjavama žaljenja"

Damir KajinDamir KajinČelnik IDS-ovog saborskog kluba Damir Kajin izjavio je danas da je Vukovar najbolje mjesto za razgovor između hrvatskog i srbijanskog predsjednika Ive Josipovića i Borisa Tadića, te ocijenio da bi, u cilju poboljšanja hrvatsko-srpskih odnosa, bilo dobro kad bi parlamenti u obje države otvorili pitanje odustanka od tužbi za genocid.

Kajin je na konferenciji za novinare u Saboru rekao da razgovor u Vukovaru sigurno neće "staviti točku na 'i' hrvatsko-srpskih odnosa", te da ne treba očekivati da će Tadić "kurtoaznim izjavama žaljenja" izraziti tvrdnju da je Srbija bila agresor na Hrvatsku, jer bi to, ističe, impliciralo ratnu odštetu u korist Hrvatske i BiH.

"No, i tu (Tadićevu) gestu treba pozdraviti, a hrvatski i srpski parlamenti zajedničkom bi izjavom mogli dati platformu o budućnosti i prošlosti hrvatsko-srpskih odnosa i otvoriti pitanje odustanka od tužbe za genocid, u kojoj Hrvatska teško da će uspjeti. Isto vrijedi i za protutužbu", poručio je.

Smatra i da je Tadić za posjet Paulin Dvoru, gdje je počinjen zločin nad srpskim stanovništvom, trebao odabrati neki drugi dan, a ne danas kada posjećuje i Vukovar, "jer vukovarsku žrtvu na taj način ne treba relativizirati".

Kajin vjeruje da je dolazak MMF-a u Hrvatsku "gotova stvar", te da je samo pitanje hoće li to biti iduće godine ili 2012., a u prilog toj tvrdnji ističe da će Hrvatska za potrebe državnog proračuna iduće godine morati pozajmiti 40 do 45 milijardi kuna.

Kajin hvali aktivnosti guvernera HNB-a Željka Rohatinskog u spašavanju bankarskog sustava, ali i upozorava da je jakom kunom, koja, kaže, u 15 godina nije pratila inflaciju, utjecao na loše trendove izvoza i investicija, te jačanja uvoza i zaduživanja.

"No, bez obzira na sve, on uživa naše povjerenje, ali ono što je primarno je bi li poziv MMF-u značio i korekciju tečaja kune", rekao je.

Kajin je najavio da će se sutra u 9 sati odazvati prvom ročištu na sudu u Buzetu, u povodu tužbe za naknadu štete koju je protiv njega podnio HRT zbog njegove izjave da se na nacionalnoj televiziji može kupiti gotovo svaka emisija.

Istaknuo je da je, zbog ustavne odredbe koja saborskom zastupniku jamči imunitet za izgovorenu riječ, očekivao da će HRT odustati od tužbe, te najavio da će se protiv tužbe braniti "dokazivanjem vjerodostojnosti svojih riječi".

"Ovo je čin kukavičluka HRT-a. Nikada u 20 godina to nisu učinili ni prema jednom zastupniku. Ni ne bi prema nekom vladajućem ili nekome tko bi sutra mogao preuzeti vlast, a da ne govorimo prema svojim financijerima. To je potez ucijenjenog, a ne neovisnog javnog servisa", izjavio je Kajin.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika