04.11.2010. / 12:41

Autor: Hina

Developeri: Hrvatska treba smanjiti poreze i ubrzati procedure za ulaganja

Problematična je i brzina izdavanja dozvola za koje nerijetko treba više od godinu dana što je, po njihovoj ocjeni, presporo

Đuro PopijačĐuro PopijačHrvatska bi trebala porezno relaksirati područje ulaganja u nekretnine i ubrzati administrativne procedure kako bi bila atraktivnija ulagačima, istaknuto je na današnjoj konferenciji o tržištu nekretnina "Buying Signals" u organizaciji CEE Insight Foruma i Financial Timesa.

"Dvije stvari osobito preporučujem hrvatskoj Vladi želi li Hrvatsku učiniti aktraktivnijom za ulaganja u nekretnine - porezno poticanje projekata i ubrzanje administrativnih procedura", rekao je predsjednik nadzornog odbora velike developerske tvrtke GTC Eli Alroy.

Alroy smatra da je porezno opterećenje u Hrvatskoj preveliko te da developeri imaju obveze koje ne postoje u konkurentskim zemljama, kao što su davanja za vodno gospodarstvo i komunalna naknada.

Problematična je i brzina izdavanja dozvola za koje nerijetko treba više od godinu dana što je, po njegovoj ocjeni, presporo.

Alroy kaže kako su prošli dani kad se moglo izgraditi trgovački centar u regiji gdje god se htjelo i kad su poduzetnici mogli računati na dovoljno brzo razdoblje povrata investicija.

Vrlo je malo dizalica na gradilištima, kriza je učinila svoje, napominje čelni čovjek GTC-a, no dodaje da je pravo vrijeme za pripremu novih projekata.

Tako je, kaže, GTC trenutno koncentriran na ishođenje dozvola za gradnju u zemljama regije što bi mu trebalo dati prednost pred konkurencijom kada kriza prođe.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač rekao je da očekuje razdoblje optimizma, ulaganja i novih poslovnih poduhvata.

Ostvarivanje programa gospodarskog oporavka, akcijskog plana Vlade za pomoć investitorima i objava kataloga investicijskih projekata po njemu su pretpostavke za zamah gospodarskih aktivnosti i izlazak iz krize.

Direktorica Sektora Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za nekretnine i turizam Sylvia Gansser Potts naglasila je da je jugoistočna Europa jedna od najvažnijih regija za EBRD, u koju je ta banka lani investirala 8 milijardi eura, a u nekretnine 1,9 milijardi eura i to najviše u Rumunjsku, Hrvatsku i Rusiju pri čemu se najveći dio EBRD-ovih ulaganja u nekretnine odnosi na maloprodaju i turizam.

EBRD smatra da regija polako ali sigurno izlazi iz recesije te očekuje nultu stopu rasta u 2011. Srednjoročna prognoza za regiju bolja je nego za zapadnu Europu i to je razlog za optimizam, kaže Gansser Potts.

Vezane vijesti

'Vlasnici se moraju pobrinuti za plaće'

'Vlasnici se moraju pobrinuti za plaće'

Ministar financija Slavko Linić rekao je danas da ga pri padu industrijske proizvodnje u Hrvatskoj posebno brinu proizvodnja naftnih derivata i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika