04.11.2010. / 13:11

Autor: Deutsche Welle

Finci se uvjerili: Sol povećava rizik od srčanog udara

Finci imaju najbolji obrazovni sustav na svijetu, još od kako je objavljena prva Pisa studija. I tko zna u čemu su sve Finci za primjer – u svakom slučaju i po tome što vode računa o svom zdravlju

Finci su odavno radikalno smanjili unošenje soli u organizam. Javna kampanja je očigledno bila toliko uspješna da sada potrošači oštro kontroliraju proizvode koji im se nude po supermarketima, restoranima. Iza svega zapravo stoji kampanja za zdravo srce koju su pokrenuli naučnici prije nekoliko desetljeća.

'U kasnim 60-ima stopa smrtnosti zbog infarkta je u Finskoj bila najviša u svijetu. Finci su imali povišen tlak, jeli su previše soli. Morali smo nešto učiniti protiv toga', objašnjava Marjaana Lahti-Koski, ekspert za prehranu i nastavlja: 'proizvodi koji zanemarive količine masti i soli su posebno obilježeni - malim crvenim srcem. A oni koji ne vole neslanu hranu i kupuju 'normalne' proizvode, na njima se nalazi upozorenje - slano!'

S obzirom na rezultate sudionici kampanje su uspjeli u svojoj namjeri. Naime, nigdje u Europi se ne troši tako malo soli kao u Helsinkiju. Rezultati su očigledni: 80 posto manje infarkta.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika