04.11.2010. / 14:27

Autor: Hina

Pretukli ih usred Zagreba: Karamarko osudio napad na dvojicu mladića potaknut homofobijom

Iz Zagreb pridea poručuju kako su hrvatski gejevi i lezbijke te transrodne osobe svakodnevno suočeni s nasiljem te da se posljednjih godina povećao broj prebijanja i zastrašivanja na ulicama, posebno u noćnim satima

Tomislav KaramarkoTomislav KaramarkoMinistar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko najoštrije je danas osudio napad na dvojicu mladića koji se 1. studenoga dogodio u Zagrebu potaknut mržnjom i homofobijom te izrazio zadovoljstvo zbog brze i učinkovite reakcije policije čime je, kako ističe, poslana poruka o nultoj toleranciji na takve zločine.

"Procesuiranjem, odnosno, sankcioniranjem ovakvih oblika zločina Ministarstvo unutarnjih poslova šalje jasnu poruku javnosti i građanima o nultoj toleranciji na zločine potaknute mržnjom i homofobijom", navodi u priopćenju ministar Karamarko.

Podsjeća kako je zagrebačka policija provela kriminalističko istraživanje nad 26-godišnjakom i 24-godišnjakom, zbog osnovane sumnje da su u ponedjeljak 1. studenoga počinili kazneno djelo nasilničkog ponašanja i pokušaja nanošenja teške tjelesne ozljede, u svezi zločina iz mržnje, na štetu 22-godišnjaka i 27-godišnjaka.

"Kao ministar unutarnjih poslova najoštrije osuđujem spomenuti zločin posebice stoga što su svim građanima Republike Hrvatske Ustavom zajamčena prava i slobode neovisno o rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama. Također izražavam svoje zadovoljstvo što je brza i učinkovita reakcija policijskih službenika na terenu pridonijela pronalasku počinitelja ovih kaznenih djela", stoji u priopćenju.

Karamarkovo reagiranje pozdravilo je Udruženje Zagreb Pride koje u svom priopćenju navodi kako je to prvi put da netko iz vlade "nedvojbeno i bez ustezanja osuđuje homofobiju i imenuje je svojim imenom: zločinom iz mržnje".

Navode kako je u napadu na dvojicu gej mladića na zagrebačkim Sveticama jedan od njih teže ozlijeđen, jer su mu nakon udaranja palicom nasilnici razbijenom bocom izrezali lice i tijelo.

Iz Zagreb pridea poručuju kako su hrvatski gejevi i lezbijke te transrodne osobe svakodnevno suočeni s nasiljem te da se posljednjih godina povećao broj prebijanja i zastrašivanja na ulicama, posebno u noćnim satima. Stoga nakon današnje reakcije ministra unutarnjih poslova pozivaju predsjednicu vlade i ostale ministre te institucije da se odlučno suprostave nasilju nad njima.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 04.11.10. 16:44

Osobe nad kojima je izvršeno nasilje su gej orjentacije.Ovi što su ih pretukli su pederi u duši.


registracija
31/1/10

STTony, 04.11.10. 17:33

Fluid, upravo tako.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika