04.11.2010. / 14:51

Autor: Hina , Nacional.hr

Sanaderov prijatelj optužen za pronevjeru: Austrijanci podigli optužnicu protiv Kulterera

Za pronevjeru je u Austriji predviđena zatvorska kazna od jedne do deset godina zatvora, ako šteta nastala pronevjerom iznosi više od 50.000 eura. Optužnica protiv Kulterera obuhvaća iznos od 2,15 milijuna eura

Wolfgang KultererWolfgang KultererDržavno odvjetništvo u Klagenfurtu podiglo je optužnicu protiv bivšeg predsjednika uprave koruške Hypo Alpe Adria Bank, Wonfganga Kulterera, objavio je u četvrtak glasnogovornik toga tijela Helmut Jamnig.

Kulterer je zajedno s još dvije osobe optužen za pronevjeru, a optužnica ga tereti i za davanje lažne izjave pred istražnim povjerenstvom koruškog parlamenta.

Optužnica za pronevjeru odnosi se na dva slučaja odobravanja kredita. Prvi je slučaj kredita od dva milijuna eura zrakoplovnoj tvrtki Styrian Spirit, koja je kasnije otišla u stečaj, a drugi se odnosi na kredit od 150.000 eura jednom privatnom detektivu.

Prema riječima pravosudnih stručnjaka, optužnica je tek početak pravosudne obrade slučaja Kulterer, budući da austrijsko državno odvjetništvo protiv njega vodi istragu zbog, kako je priopćilo, "brojnih drugih teških optužbi".

Za pronevjeru je u Austriji predviđena zatvorska kazna od jedne do deset godina zatvora, ako šteta nastala pronevjerom iznosi više od 50.000 eura. Optužnica protiv Kulterera obuhvaća iznos od 2,15 milijuna eura.

Podsjetimo, Kulterera je njegov bivši bliski suradnik Günther Striedinger nedavno optužio da je gajio bliske odnose sa Ivom Sanaderom s kojim je dogovarao neke poslove u Hrvatskoj.

"Moj kolega koji danas sjedi u pritvoru u Beču i ja smo stupili početkom devedesetih u kontakt s gospodinom Sanaderom koji je u tom trenutku bio zamjenik ministra vanjskih poslova", krenuo je izravno Striedinger i pojasnio kako se radilo o 1994. godini kada je Hrvatska od Hypo banke tražila kredit za kupovinu nekretnina.

Striedinger nije skrivao da su bivši hrvatski premijer i Kulterer bili dobri prijatelji.

"Oko toga nikad nije bilo nikakve dvojbe. Jako su se dobro razumjeli i održavali redovne kontakte", pojasnio je Striedinger.

I dok nije poznato da li austrijske vlasti vode neke istražne radnje protiv bivšeg hrvatskog premijera, DORH je nedavno objavio kako se u Hrvatskoj ne vodi nikakva službena istraga u slučaju HYPO banke iako se uz ovu aferu vežu poznata imena.

Vezane vijesti

Bez bitnih promjena u grčkim rezovima

Bez bitnih promjena u grčkim rezovima

Čelnik euroskupine Jean-Claude Juncker je u razgovoru u utorak na austrijskom državnom radiju O1 rekao da neće biti dubinskih promjena u programu… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 04.11.10. 16:41

Neka se Austrijanci ugledaju na naše pravosuđe i puste čovjeka.Nije vrijedno truda voditi postupak kada je on sigurno htio najbolje za svoju banku.Što je ispalo drugačije,nije njegova krivnja.Nema odgovornosti i to je sve.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika