04.11.2010. / 15:28

Autor: Hina

Međunarodni dan animiranog filma obilježava se u 'Tuškancu'

Ovogodišnji program posvećen je slavnom animatoru i producentu Alexanderu Tatarskom, osnivaču studija "Pilot", koji je utemeljen 1988. u Moskvi kao prvi nezavisni i privatni studio animacije u Sovjetskom Savezu

Filmskim programom, većim dijelom posvećenom ruskoj animaciji, hrvatski ogranak Međunarodne asocijacije animiranog filma ASIFA obilježit će u nedjelju, 7. studenoga u zagrebačkom kinu "Tuškanac" Međunarodni dan animiranog filma.

Ovogodišnji program posvećen je slavnom animatoru i producentu Alexanderu Tatarskom, osnivaču studija "Pilot", koji je utemeljen 1988. u Moskvi kao prvi nezavisni i privatni studio animacije u Sovjetskom Savezu. Filmovi tog studija nagrađivani su na prestižnim svjetskim filmskim festivalima, a u njemu su radili neki od naznačajnijih majstora ruske animacije, od Tatarskog do Igora Kovalyova, Mikhaila Aldashina, Ivana Maximova i Konstantina Bronzita.

Ruski studio "Pilot" u Zagrebu će predstaviti Natalia Lukinykh, filmska kritičarka, i Valentin Telegin, režiser i animator, a u sklopu predstavljanja prikazat će se dokumentarni film o Tatarskom i program animiranih filmova nastalih u tom studiju.

U okviru te filmske večeri u "Tuškancu" održat će se i program posvećen 50. godišnjici ASIFA-e, s filmovima svjetskih majstora animacije koji su bili članovi ili aktivisti tog udruženja.

Hrvatski ilustrator i animator Krešimir Zimonić predstavit će međunarodnu radionicu animiranog filma "Rab Animation Workshop", koja se održala u listopadu na Rabu. Uz hrvatske umjetnike, na radionici su sudjelovali istaknuti svjetski animatori Priit Parn i Alexei Alexeev.

To je deveti put da se Međunarodni dan animiranog filma obilježava u Hrvatskoj, prvi se put obilježio 2003. u zagrebačkoj "Kinoteci".

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika