04.11.2010. / 15:50

Autor: Nacional.hr

Tadić se ispričao na Ovčari: 'Nisam to učinio zbog EU i SAD-a, nitko nas ne treba tjerati da budemo ljudi'

"Svatko tko uspoređuje zločine i žrtve duboko griješi. Mi se danas ne nalazimo u matematičkoj ravni, nego pokušavamo uspostaviti etičku ravan u našim odnosima. Bilo bi pogrešno kada bismo išli drugim putem, to bi nas vodilo u prebrojavanja kojima nema kraja", kaže Boris Tadić

Boris Tadić i Ivo Josipović (Foto: Marko Lukunić/PIXSELL)Boris Tadić i Ivo Josipović (Foto: Marko Lukunić/PIXSELL)Predsjednici Boris Tadić i Ivo Josipović nakon obilaska Ovčare, gdje je izrečena i povijesna isprika, odgovarali su na pitanja novinara.

Predsjednik Srbije Boris Tadić je kazao da imamo dužnost i obvezu da cijeli taj proces, koji je 90-ih dobio tragičnu potvrdu, osvijetlimo istinom i da svatko tko je kriv bude osuđen, a pušteni oni koji su nevini te da se umanji neizvjesnost onima koji su tragaju za nestalima. Obećao je da će se odmah krenuti u ekshumaciju na mjestima na kojima postoji sumnja da se negdje nalaze posmrtni ostaci nestalih.

Novinari su obojicu predsjednika pitali jesu li današnja događanja na istoku Hrvatske potaknuta iz Bruxellesa, i obojica su odgovorila niječno. "Nitko nas nije natjerao na ovo - ni Bruxelles ni Washington ni bilo koje drugo središte moći. Ovo je naš čin", rekao je Tadić, a gotovo istim riječima odgovorio je i hrvatski predsjednik Josipović.

"Nitko nas ne treba tjerati da budemo ljudi i nitko me ne treba dovoditi u Srebrenicu, u Vukovar niti u bilo koje mjesto stradanja. To je moja moralna obveza", rekao je Tadić.

On je zadovoljan što u Josipoviću ima bliskog sugovornika, čovjeka koji razumije ovaj jezik i ovu političku i ljudsku filozofiju. Kazao je i da će još puno barijera morati srušiti da bi na kraju došli do pravog pomirenja srpskog i hrvatskog naroda. 'To nam treba biti konačan cilj', zaključio je Boris Tadić.

Povijesni trenutak: Tadić se na Ovčari ispričao za zločine i poklonio žrtvama

Svijet o Tadićevoj posjeti Ovčari: 'Isprika srpskog vođe za masakr u Vukovaru'

Kajin: 'Tadićevu gestu žaljenja treba pozdraviti, ali on sigurno neće reći da je Srbija bila agresor'

Foto: Tadić posjetio Vukovar i položio vijence na spomen obilježju Ovčara

"Hrvatska danas traži svoje građane i hrvatske i srpske nacionalnosti, jer znamo da svaka majka jednako plače za nestalim sinom ili kćeri", rekao je Josipović. Hrvatski predsjednik napomenuo je kako od sastanka očekuje puno, da i Hrvatska i Srbija intenziviraju rad na pronalaženju nestalih osoba, izrazivši uvjerenje da u obje zemlje ne nedostaje volje i odlučnosti da se utvrdi sudbina nestalih.

"Jasan rezultat sastanka je nedvojbena volja i Hrvatske i Srbije i svih predstavnika vlasti dviju zemalja da tragaju za nestalima, da se utvrdi njihova sudbina bez obzira na nacionalnost", rekao je Josipović u zajedničkoj izjavi za novinare s Tadićem nakon sastanka s predstavnicima Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja (Ivan Pšenica), Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke", Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja i dr. Vesnom Bosanac.

Tadić je progovorio i onima koji smatraju da odlazak u Paulin dvor nakon posjeta Ovčari predstavlja izjednačavanje i relativizaciju krivnje.

"Svi oni koji smatraju da se ovdje radi o brojkama i matematičkom uspoređivanju žrtava, nisu dovoljno dobro razumjeli koja je svrha današnjeg dana", poručio im je Tadić.

"Republika Srbija će svakako sudjelovati u izgradnji Vukovara", rekao je srbijanski predsjednik u izjavi za novinare (Foto: Marko Lukunić/PIXSELL)"Republika Srbija će svakako sudjelovati u izgradnji Vukovara", rekao je srbijanski predsjednik u izjavi za novinare (Foto: Marko Lukunić/PIXSELL)"Svatko tko uspoređuje zločine i žrtve duboko griješi. Mi se danas ne nalazimo u matematičkoj ravni, nego pokušavamo uspostaviti etičku ravan u našim odnosima. Bilo bi pogrešno kada bismo išli drugim putem, to bi nas vodilo u prebrojavanja kojima nema kraja. Ako bismo ušli u takav proces, nikada se ne bismo mogli pomiriti. Zbog toga mislim da svi oni iz svijeta politike, nevladinih organizacija, intelektualnih krugova ili medija - koji u javnosti nameću temu prebrojavanja žrtava i uspoređivanja - jako, jako griješe'", rekao je Tadić dodavši kako će Srbija sudjelovati u izgradnji razrušenog Vukovara.

"U cilju politike izgradnje boljih odnosa međudržavne, međunacionalne i regionalne suradnje želim reći kako će Republika Srbija svakako sudjelovati u izgradnji Vukovara", rekao je srbijanski predsjednik u izjavi za novinare.

Istodobno je srbijanski predsjednik zahvalio vukovarskom gradonačelniku Željku Sabi na razumijevanju složenosti političkih i međunacionalnih odnosa i inicijativi da se štite građani te stvori perspektiva zajedničkog života u Vukovaru svim građanima, bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 04.11.10. 16:12

Evo i ovdje prijasnji komentar:
Usprkos petrusu7, Zvonku, i slicnima, dobro je da se Tadic ispricao. I ja mislim da i isprika s Hrvatske strane za ono sto je ucinjeno u Oluji ima smisla, jer i tamo su vrseni zlocini.
Sto se tice zrtava za vrijeme 2. svjetskog rata, ustase su ubijali i Hrvate, a ne samo Srbe, ali to uopce nije vazno da li su zrtve bili jedni ili drug - svi su oni bili ljudi. Medutim, to je nemoguce shvatiti onima koji su odgojeni da prvo budu Hrvati ili Srbi. Zalosno.
PS Ocekujem hrpu poruka mrznje i vrijedanja. Samo naprijed “cvijece” hrvatskog naroda, jer ja bi vam ovo rekao i u lice, i to i 1941. (da sam tada zivio) i 1991. (ako bi prezivio 1941.).


registracija
24/4/10

fiorano, 04.11.10. 17:16

Kada kradu i pljačkaju ne pitaju se koje su nacionalnosti, kada se udruže da ubiju za novac kao pokojnoga Pukanića smradovima ne smeta ni vjera ni nacija.A kada netko dodje i ispriča se za nešto što je netko drugi učinio i pokuša pomoći da se pronadju nestali onda je tu neka partijica sa 5 članova koja manipulira sa osjećajima i tugom roditelja.Naravno ta partijica i može opstati samo u ratu jer osim sirovih riječi i pokojeg transparenta i nemaju a i ne znaju ništa drugo.Nadam se da će svi pronaći svoje nestale i da više nikada idiooti neće nigdje vladati iako nisam sigurna..........


registracija
28/4/10

Zvonko, 04.11.10. 19:16

Aga, ili si glup ili prijetvoran?!
WWII s ovim nema nikakove veze a niti Paulin Dvor s Olujom.
Ne vidim niti jedan pozitivan aspekt ove Tadićeve geste! Mi koristi nemamo a oni budu tek! Sve po diktatu Bruxellesa! Takova gesta osobe nema značaja budući smo čuli kaj on misli o Oluji te kako grli Dodika! Oni znaju šta rade za razliku od naše stoke sitnog zuba, među koje, druže Sovulj spadaš i ti! Sorry, to nisam ja rekao, to tvoji komentari govore za tebe!


registracija
17/4/10

insajder1, 04.11.10. 21:36

Bravo Sovulj !
Zvonko uzmi pusku pa se ubi,spasi buduce narastaje .
"nitko nas ne treba tjerati da budemo ljudi"!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika