04.11.2010. / 18:03

Autor: Hina

Tadić napustio Hrvatsku: 'Srbija i Hrvatska imaju bolju perspektivu od one iz prošlosti'

Nakon obraćanja medijima, u kojem nije bilo predviđeno postavljanje pitanja, predsjednici Josipović i Tadić napustili su Paulin Dvor, a boravkom u Paulinom Dvoru završava posjet srbijanskog predsjednika Tadića Hrvatskoj te se u Srbiju vraća trajektom iz Vukovara

Ivo Josipović i Boris Tadić u Paulinom Dvoru (Foto: Davor Javorović/PIXSELL)Ivo Josipović i Boris Tadić u Paulinom Dvoru (Foto: Davor Javorović/PIXSELL)Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je danas u Paulinom Dvoru, nakon što je sa srbijanskim predsjednikom Tadićem položio vijence u spomen na civilne žrtve ratnog zločina ubijene u tome mjestu 11. prosinca 1991., da su počinitelji tog zločina kažnjeni, ali, nažalost, ima brojnih zločina za koje počinitelji nisu kažnjeni pri čemu je dodao kako vjeruje da će svaki zločinac biti kažnjen.

Predsjednik Josipović kazao je novinarima kako "zločin zaslužuje osudu, žrtve naš pijetet, a oni koji su ostali iza žrtava zaslužuju našu ispriku. "Zločini ne zastarijevaju i Hrvatska će kao država koja poštuje svoje i međunarodno pravo progoniti svaki zločin bez obzira tko ga je počinio", kazao je Josipović.

Kako je rekao, "takva politika omogućila je pomirenje, dobre odnose među ljudima, zemljama i među narodima i to je dio hrvatske politike" . Istaknuo je da država, bez obzira kako povijest bila teška i neugodna, "ne smije sudjelovati u zataškavanju zločina", a Hrvatska je zemlja zrele demokracije i sukladno tome svaki zločin naći će odgovarajući odgovor pravne države.

Ta politika je jedan od kamena temeljaca na kojima se gradi ne samo Hrvatska kao zemlja, nego i kao dio međunarodne zajednice i kao zemlja koja sa svojim susjedima želi, hoće i mora imati dobre odnose, rekao je Josipović.

Srbijanski predsjednik Tadić izjavio je novinarima kako su se u Paulinom Dvoru okupili da priznaju kako se tu dogodio zločin jer na taj način stvaraju pretpostavke pomirenja.

"Boreći se za prava svoga naroda uvijek moramo otvarati prostor za jednak tretman i svakog drugog naroda. Sudbina svih naroda na prostoru jugoistočne Europe je povezana i svi oni koji su 90-ih godina mislili da zlo koje se nanese drugom narodu otvara perspektivu vlastitog naroda duboko su pogriješili", ocijenio je Tadić.

Ocijenio je kako je takav način mišljenja pogrešan i opasan te proizvodi nesreću za generacije koje dolaze i kako duboko vjeruje da samo Srbija koja brani pravo svih naroda koji u njoj žive jest zemlja koja brani dostojanstvo vlastitog naroda gdje god on postoji. Izrazio je uvjerenje kako Srbija i Hrvatska imaju bolju perspektivu od one koja ih je pogodila u prošlom stoljeću.

Dodao je kako je u Paulinom Dvoru odao poštovanje svim pripadnicima srpskog naroda koji su bili žrtve zločina u Hrvatskoj te da je na Ovčari odao poštovanje svim pripadnicima hrvatskog naroda koji su bili žrtve zločina u Hrvatskoj.

"To činim danas u Hrvatskoj, činio sam u BiH i činit ću svugdje gdje su stradale nevine žrtve duboko vjerujući da na takav način stvaram pretpostavku suživota, pomirenja i da na takav način otvaramo nove perspektive", rekao je Tadić, dodajući kako se klanja pred svima nevino stradalim žrtvama vjerujući kako se time čini dobro za djecu koja dolaze.

Nakon obraćanja medijima, u kojem nije bilo predviđeno postavljanje pitanja, predsjednici Josipović i Tadić napustili su Paulin Dvor, a boravkom u Paulinom Dvoru završava posjet srbijanskog predsjednika Tadića Hrvatskoj te se u Srbiju vraća trajektom iz Vukovara.

U povodu dolaska srbijanskog predsjednika Tadića u Paulin Dvor, HSP je u obližnjem Ernestinovu u središtu mjesta organizirao paljenje svijeća, a istaknuti su natpisi "Isprika a ne žaljenje" te "I mi imamo civilne žrtve".

Tadić napustio Hrvatsku

Srbijanski predsjednik Boris Tadić, nakon jednodnevnog posjeta istočnoj Hrvatskoj, tijekom kojega je odao počast hrvatskim i srpskim žrtvama ubijenima 1991. godine na Ovčari i u Paulinom Dvoru, večeras je iz vukovarskog pristaništa trajektom "Golubica", kojim je i doputovao, napustio Hrvatsku.

Iz vukovarskog pristaništa ispratili su ga predsjednik Republike Ivo Josipović, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo.

Pošto je s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem kod spomen-obilježja u spomen na 200 ubijenih ranjenika i civila iz vukovarske bolnice položio vijenac, Tadić je izrazio žaljenje zbog nevinih žrtava i uputio ispriku zbog zločina.

"Priznanjem zločina, isprikom i žaljenjem stvaraju se mogućnosti za oproštaj i za pomirenje", rekao je Tadić u izjavi za novinare na Ovčari.

U palači "Srijem", gdje se dvojici predsjednika pridružila i predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, održani su odvojeni sastanci s predstavnicima stradalničkih udruga iz Domovinskog rata te srpske nacionalne manjine.

U Paulinom Dvoru, kod Osijeka, predsjednici Tadić i Josipović položili su vijence u spomen na 18 srpskih civila i jednog civila mađarske nacionalnosti, ubijenima u tome mjestu u prosincu 1991.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
23/7/05

vkrstul4, 04.11.10. 19:13

KIaže se da nakon nakon kiše, dolazi sunce,
u ovom primjeru,
nakon ludila dolazi mudrost.
Volim reći;
- tolerancija da, ali ne i miješati kruške i jabuke !
To se oba predsjednika učinila,
oboje su se u ime svog naroda
jedan drugome ispričali za počinjeni zločin,
pri tom ne mješajuči zločin i nacionalizam !
Jer oni jesi prvi počeli, ali ludila je bilo obostrano,
poredimo to sa primjerom,
gdje netko ubije nekog vama jako dragog,
pa tada vi ubijete nekog njemu jako dragog.
On jeste prvi počeo, ali ubojice, vi ste oboje !!
Zovemo se kršćanima
i ne smjeli na zlo zlim uzvratiti.
Onima koji pitaju;
- Ali čime na zlo uzvratiti ?
kažem;
mudrošću - temeljenoj na ljubavi !
Krista slavimo !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika