04.11.2010. / 21:01

Autor: Hina

Srbijanski mediji s najvećom pozornošću popratili Tadićev posjet Vukovaru

Josipović i Tadić su, dodaje B92, ocijenili da je rješavanje sudbine nestalih tijekom sukoba 90-ih jedno od ključnih pitanja koje je potrebno riješiti te da je to samo jedan korak na putu pomirenja dvije zemlje

Susret hrvatskog i srbijanskog predsjednika, Ive Josipovića i Borisa Tadića u Vukovaru u beogradskim elektroničkim medijima propraćen je uz najveću pozornost, a izvješćima o posjeti dvojice predsjednika Ovčari i Paulinom dvoru, te njihovu sastanku s premijerkom Jadrankom Kosor i obiteljima nestalih u četvrtak su u središnjim informativnim emisijama dodijeljeni udarni termini kao vijestima dana.

Izvješćima o, kako je ocijenjeno, povijesnom događaju u hrvatsko–srpskim odnosima započete su glavne večernje informativne emisije najgledanijih srbijanskih televizija, što je popraćeno snimcima s Ovčare i Paulin dvora na kojima dvojica predsjednika ukazuju poštovanje nevinim hrvatskim i srpskim žrtvama.

Državna televizija RTS između ostalog prenosi izjavu predsjednika Tadića kako njega i predsjednika Josipovića nitko iz međunarodne zajednice nije natjerao na današnji susret u Vukovaru, te da je to njihov zajednički čin.

Tadić je, navodi se, poručio kako demokratska Srbija želi uspostaviti politiku dobrosusjedstva i suradnje, dodavši kako sve što se dogodilo Srbima i Hrvatima u dvadesetom stoljeću može biti sklopljeno u knjigu prošlosti.

Predsjednik Josipović na Ovčari je istaknuo da se je sa svojim srbijanskim kolegom došao pokloniti žrtvama, izraziti sućut, ali i obećati da nijedan zločin neće ostati nekažnjen, navodi RTS.

Pozivajući se na srbijansku agenciju Tanjug, internetski portali prenose kako su vodeće ruske televizije i agencije javile da je Tadić prvi srbijanski lider koji je nakon raspada bivše SFRJ i okončanja sukoba u Hrvatskoj posjetio Vukovar te položio vijenac na mjesto zločina nad hrvatskim ratnim zarobljenicima i civilima na Ovčari.

Ruska državna agencija prenijela je Tadićeve riječi da se “priznanjem zločina stvaraju mogućnosti za oproštaj i pomirenje", dok agencija RIA Novosti navodi da je hrvatski predsjednik Ivo Josipović nazvao Ovčaru mjestom bola i stradanja žrtava besmislene politike, kao i da je većina hrvatskih političara pozdravila Tadićev posjet Vukovaru kao “povijesni događaj”.

B92 javlja kako su dvojica predsjednika u Vukovaru razgovarali s obiteljima žrtava i predstavnicima Srba te da je Tadić, između ostalog, izjavio da će Srbija sudjelovati u obnovi Vukovara i da će to biti realizirano na razini suradnje gradova.

Predsjednici su, kako se ističe, odbacili pojedine ocjene da odlazak u Paulin Dvor, mjesto stradanja srpskih civila u ratu 1991., umanjuje zločin koji se dogodio u Vukovaru.

Josipović i Tadić su, dodaje B92, ocijenili da je rješavanje sudbine nestalih tijekom sukoba 90-ih jedno od ključnih pitanja koje je potrebno riješiti te da je to samo jedan korak na putu pomirenja dvije zemlje.

Na srbijanskim informativnim internetskim portalima također se može pročitati i da je srbijansko izaslanstvo hrvatskim kolegama u Vukovaru predalo dokumentaciju oduzetu iz Vukovarske bolnice, kao i da je Tadićev posjet Vukovaru neslužben te da će službeno posjetiti Zagreb krajem studenog.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika