05.11.2010. / 07:14

Autor: Hina

Francuska i Kina potpisale gospodarske ugovore vrijedne 20 milijarda dolara

Francuska i Kina potpisale su u četvrtak, prvog dana državnog posjeta kineskog predsjednika Hu Jintaa Parizu, niz industrijskih i trgovinskih ugovora vrijednih 20 milijarda dolara, što je znak novog zbližavanja dviju zemalja.

Nicolas Sarkozy, Carla Bruni-Sarkozy, Hu Jintao i  Liu Yongqing (Reuters)Nicolas Sarkozy, Carla Bruni-Sarkozy, Hu Jintao i Liu Yongqing (Reuters)Francuska i Kina potpisale su u četvrtak, prvog dana državnog posjeta kineskog predsjednika Hu Jintaa Parizu, niz industrijskih i trgovinskih ugovora vrijednih 20 milijarda dolara, što je znak novog zbližavanja dviju zemalja.

Hu Jintao je u zdravici na državnoj večeri u Elizejskoj palači, jedinom predviđenom službenom nastupu tijekom posjeta, rekao da Kina podupire Francusku "u njezinim naporima da osigura uspjeh" svog predsjedanja G20 koje počinje 12. studenoga. Nedugo prije toga, Nicolas Sarkozy je opetovao želju da se "Kina uključi u rad francuskog predsjedništva G20".

Nekoliko sati nakon dolaska Hu Jintaa u Pariz, dvojica čelnika su na jednosatnom susretu u Elizejskoj palači razgovarala o važnim pitanjima, nakon čega su svečano potpisani ugovori vrijedni "više od 20 milijarda dolara", po izjavi zamjenice kineskog ministra vanjskih poslova Fu Ying, a 16 milijarda eura (22 milijarde dolara), po ocjeni Elizejske palače.

Najveći dio ugovora (14 milijarda dolara) odnosi se na europsku zrakoplovnu tvrtku Airbus koja je potpisala i potvrdila ugovore s kineskim kompanijama za isporuku 102 zrakoplova.

Areva je pak s kineskim CGNPC-om, tvrtkom za distribuciju električne energije, potpisala ugovor za isporuku 20.000 tona prirodnog ili obogaćena uranija na deset godina, vrijedan oko 3,5 milijarde dolara (2,5 milijarde eura).

Napokon, Total je najavio da s grupacijom China Power Investment corporation (CPI) kani uložiti 2 do 3 milijarde eura u petrokemijsku tvornicu za preradu ugljena u Kini.

Nakon ovog prvog susreta, dvije su strane istaknule visoku razinu svojih odnosa. "Ovaj posjet je veoma uspješan", izrazila je zadovoljstvo Fu, najavivši da njezina zemlja za pet godina planira udvostručiti godišnju trgovinsku bilancu s Francuskom koja trenutačno iznosi 40 milijarda dolara.

Tema G20 bit će na dnevnom redu razgovora drugog dana posjeta, u petak u Nici, koju Jintao želi posjetiti.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika