05.11.2010. / 07:55

Autor: Hina

Video: U erupciji indonezijskog vulkana Merapi poginule najmanje 54 osobe

Najmanje 54 osobe poginule su u petak u posljednjoj u nizu eurpcija indonezijskog vulkana Merapija na otoku Javi, objavili su indonezijski dužnosnici.

Vulkan Merapi (Reuters)Vulkan Merapi (Reuters)Najmanje 54 osobe poginule su u petak u posljednjoj u nizu eurpcija indonezijskog vulkana Merapija na otoku Javi, objavili su indonezijski dužnosnici.

Ovime se broj žrtava Merapija u posljednjih 10 dana popeo na gotovo stotinu, a 75 tisuća ljudi moralo je zbog njegovih erupcija napustiti svoje domove. Taj je vulkan, udaljen dvedesetak kilometara od grada Yogyakarte u središnjem dijelu Jave, svoje smrtonosne oblake pepela i plina počeo izbacivati 26. listopada.

Mjesne vlasti strahuju da bi se broj žrtava mogao povećati. Evakuirani su mještani svih sela 20 kilometara od vulkana.

Indonezijski vulkanolozi tvrde da je ponašanje Merapija potpuno nepredvidivo. Međunarodna zračna luka u Yogyakarti je zatvorena za promet, a cijelo područje oko vulkana pokriveno je gustim pepelom, koji Merapi izbacuje četiri kilometra u vis i 11 kilometara niz svoje obronke.

Merapi je najaktivniji je od 69 aktivnih indonezijskih vulkana. U zadnjoj erupciji toga vulkana 2006. poginule su dvije osobe, a dogodila se nekoliko dana nakon potresa magnitude 6,3 po Richterovoj ljestvici koji je pogodio grad i okolicu i u kojemu je poginulo oko 5800 osoba. Najstrašnija erupcija bila je 1930. godine kada je poginulo 1300 ljudi.

Vezane vijesti

Novi potres 8,2 kod Sumatre

Novi potres 8,2 kod Sumatre

Novi potres magnitude veće od 8,0 pogodio je obalu kod indonezijske pokrajine Aceh u srijedu nekoliko sati nakon potresa 8,6 zbog kojega je oglašeno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika