05.11.2010. / 11:42

Autor: Hina , Nacional.hr

Josipović će tražiti da Vlada i Sabor ispune volju radnika i da se referendum ipak održi

Ključni zahtjevi sindikata su ispunjavanje volje 717.000 građana za održavanjem referenduma na isto ili slično pitanje, te uređivanje svih pitanja kako bi se referendum mogao normalno održati i kako bi građani imali jednostavan način ispunjenja neposredne demokracije

Ivo JosipovićIvo JosipovićPredsjednik Republike Ivo Josipović posredovat će prema izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u vezi sindikalnih zahtjeva da se poštuje volja građana koji su podržali organiziranje referenduma o izmjenama Zakona o radu, te da se zakonski omogući lakša i jednostavnija provedba referenduma, izjavili su sindikalni čelnici nakon današnjeg sastanka s Josipovićem.

Ključni zahtjevi sindikata su ispunjavanje volje 717.000 građana za održavanjem referenduma na isto ili slično pitanje, te uređivanje svih pitanja kako bi se referendum mogao normalno održati i kako bi građani imali jednostavan način ispunjenja neposredne demokracije, izjavio je novinarima nakon sastanka u Uredu Predsjednika koordinator sindikalnih središnjica Vilim Ribić.

Predsjednika smo upoznali s hodogramom naših aktivnosti u idućih mjesec i pol dana i zamolili ga da ubrzo posreduje prema izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, rekao je Ribić dodavši kako je Josipović prihvatio sindikalne prijedloge jer je zainteresiran za društvenu stabilnost i rješavanje problema u okviru institucija sustava.

"Razgovarali smo o načinu na koji bi se postavilo novo referendumsko pitanje koje ne bi proturječilo odluci Ustavnog suda a istovremeno bi zadovoljilo naše osnovne ciljeve", kazao je Ribić.

Sindikati su "vrlo blizu prijedloga po tom pitanju" te su uvjereni da se taj prijedlog može provesti ako postoji politička volja.

"Ako Vlada ne odgovori pozitivno na naše zahtjeve ili na posredovanje Predsjednika Republike mi smo dužni poštovati volju građana i provesti sve one aktivnosti u mjeri i u vremenu koliko to građani sami žele". Sindikati će otvoriti građanima mogućnost da iskažu svoje mišljenje o stanju u zemlji i o njihovom pravu na referendum kao obliku neposredne demokracije, najavio je Ribić.

Na današnjem sastanku također se razgovaralo o Josipovićevu prijedlogu da se u Hrvatskoj uspostave radni sudovi na što su sindikati reagirali vrlo pozitivno pa je sasvim moguće da i to bude sadržaj jednog od referendumskih pitanja u cijelom paketu, dodao je Ribić.

Sastanak je organiziran na zahtjev koordinacije pet sindikalnih središnjica koja traži rješenje za izlazak iz situacije nastale nakon što je, po ocjeni sindikalca, odlukama institucija političkog i pravnog poretka opstruirano pravo hrvatskih građana na referendum. Sličan sastanak sindikati su predložili i premijerki Jadranki Kosor.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 05.11.10. 12:20

Nisam protiv referenduma, samo me zanima koje pitanje bi bilo na referendumu?


registracija
5/3/10

starimudrac, 05.11.10. 12:39

dragi Zvonko, ovo je stvar principa, demokracije. veliš koje bi pitanje bilo. ono za koje su skupljani potpisi, neovisno od toga što je zakon povučen. zašto se ne bi nešto moglo urediti prije nego što se o prijedlogu zakona uopće raspravlja ? pogotovo ako je za tu temu prikupljeno 700 000 potpisa. što da netko predloži referendum o EU prije nego nas pozovu, i dobije rok za skupiti potpise ? zašto ne bi mogli izraziti svoju volju i prije potpisivanja sporazuma, a ne poslije kako veli kosor.? evo ti ludi primjer : znamo li koliko ministri smiju imati nogu ? ne znamo. ajmo to definirati referendumom, da je maksimum dvije noge. ako se skupi dovoljno potpisa, jedino bi ustavni sud rekao da je to bespredmetno. a u povijesti je bilo i senatora i ministara konja. vladari su imenovali svoje miljenike iz štale. jednostavno, nema pitanja za koje se ne može održati referendum, ako se postupak provede po zakonu.


registracija
6/10/09

pfefer, 05.11.10. 12:45

od kada to predsjednik države ne poštuje odluke ustavnog suda najbolje ukinimo sve institucije i živjet čemo bez zakona


registracija
6/10/09

pfefer, 05.11.10. 12:47

stari mudrac onda bi mogli skupljati potpise da više nečemo raditi i samo čemo da se kupamo


registracija
6/10/09

pfefer, 05.11.10. 12:50

konjine nemože se referendum provoditi za drugo pitanje nego ono za koje je tražena potpora građana treba još oformiti neradne sudove između sudove pored sudove i samo čemo se suditi


registracija
28/4/10

Zvonko, 05.11.10. 13:10

Ova vlada ne odgovara nikom, pa ni samim HDZ-ovcima. No, demokracija nije anarhija koja se polako uvodi pod plaštem neke nove pravednosti. Meni je jasno da Josipović želi prijevremene izbore jer oni trenutno donose pijetlićima pobjedu, no, takova su pitanja riješena zakonom. Ovo je čisti udar na demokraciju, nepoštivanje ustava i zakona od strane Josipovića. I dokaz da nije predsjednik, nego stari SDP-ov aparatčik. Zakon kaže da vladajuća garnitura raspisuje izbore a ne sindikati, predsjednik ili ulica. 700 000 potpisa nema veze sa predloženim referendumskim pitanjem, nego s općim stanjem u državi i vidnim nezadovoljstvom. I ja potpisujem to stanje. No, u demokraciji se na vlast dolazi na izborima(bilo redovnim, bilo izvarednim) a ne agitiranjem predsjednik protu ustavnim ispadima. I ja želim nove a ne prve niti druge ljude na vlasti. Pun mi je kufer i SDP-a i HDZ-a. Sve je to isti SKH šljam. Poltroni i beskičmenjaci.


registracija
5/3/10

starimudrac, 05.11.10. 16:18

darko64, ne veli se "ćemo da se kupamo" nego "ćemo se kupati". ustavni sud je dao mišljenje, i vratio lopticu saboru. a inače, u zakonu o referendumu nema ni riječi o opravdanosti referenduma, samo ima postupak kako se do njega dolazi. i da, kad već pitaš, možemo se i kupati ako to referendumom odlučimo. sve, ali baš sve se može referendumom odlučivati, i rezultat referenduma je neoboriv. jedino novim referendumom se može promjeniti odluka prvog referenduma.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika