05.11.2010. / 13:05

Autor: Hina

HND i SNH pozvali novinare da se solidariziraju s kolegama "Glasa Istre"

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) pozvali su danas novinare da se solidariziraju s novinarima "Glasa Istre", koji od nedjelje počinju štrajkati, i s novinarima Radija 101, koji u ponedjeljak održavaju jednodnevni štrajk upozorenja.

Novinari Glasa Istre od nedjelje štrajkajuNovinari Glasa Istre od nedjelje štrajkajuHrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) pozvali su danas novinare da se solidariziraju s novinarima "Glasa Istre", koji od nedjelje počinju štrajkati, i s novinarima Radija 101, koji u ponedjeljak održavaju jednodnevni štrajk upozorenja.

Čelnici HND-a i SNH Zdenko Duka i Gabrijela Galić upozorili su danas na konferenciji za novinare, održanoj u povodu Dana europske akcije za obranu novinarstva, da je u Hrvatskoj sve više slobodnih medija i sve manje slobodnih novinara.

"Kriza u medijima traje godinama, a kulminirala je s ekonomskom krizom", rekla je Galić i istaknula da u Hrvatskoj nema medija u kojemu nisu ugrožena egzistencijalna prava novinara. Dodala je kako je došlo vrijeme za otvaranje šire javne rasprave o položaju novinara jer bez njihove osigurane egzistencije nema slobodnog novinarstva, koje je javno dobro.

Novinari Radija 101 ne primaju plaće, a u 'Glasu Istre' primaju plaće, ali im je oduzeto pravo na kolektivno pregovaranje, rekao je Duka, dodajući da su novinari "Glasa Istre" žrtve prijašnjih vlasnika koji su "došli u velika dugovanja". Također su im smanjene plaće, a najavljena su i otpuštanja.

"Ovo je trenutak da pozovemo sve svoje kolege na maksimalnu solidarnost s novinarima Radija 101 i 'Glasa Istre'", rekao je Duka i dodao da se svatko u bilo kojoj redakciji može naći u sličnoj situaciji.

Štrajk u nekome hrvatskom mediju prvi je nakon 1992., kad su štrajkali novinari "Slobodne Dalmacije" jer je tada Miroslav Kutle preuzeo taj dnevnik, a u nekim drugim zemljama normalno je da se novinari štrajkom bore za svoja prava, rekao je Duka.

Čelnica SNH najavila je mogućnost da zatraže ocjenu ustavnosti odluke kojom se određuje minimalni broj novinara koji moraju raditi tijekom štrajka. Naime, za 20 novinara u "Glasu Istre" određena je radna obveza tijekom štrajka.

Kad je riječ o egzistenciji, u najgorem su položaju honorarci i RPO novinari, koji su, smatra Duka, prvi na udaru krize.

Duka je istaknuo da je novinarstvo nesporno javno dobro i da bi trebalo imati porezne i financijske olakšice.

"U Hrvatskoj su novi mediji u porastu, ali je sve manje novinarstva čiji je smisao kvalifikacija događaja, analiziranje te buđenje i utjecaj na javnost", rekao je Duka i upozorio da mediji mogu proizvesti novinarstvo, ali i najobičnije poruke.

Galić je istaknula da novinari - kako bi mogli pravodobno i istinito informirati javnost - moraju imati osnovna egzistencijalna prava. "Moramo se boriti za medije koji će imati kvalitetne informacije. Bez osnovnih egzistencijalnih okvira, to ne možemo postići", dodala je.

Ona smatra da su vlasnici medija shvatili da su mediji izvor za bogaćenje, pri čemu su novinari postali samo igračke. "Novinari traže posao u drugim djelatnostima jer ga više ne mogu naći u novinarstvu", rekla je Galić i dodala da su vlasnici jednog medija takve novinare nazvali "štakorima koji bježe".

Vezane vijesti

Cameron u četvrtak na saslušanju o etici u medijima

Cameron u četvrtak na saslušanju o etici u medijima

Britanskog premijera Davida Camerona u idući četvrtak će saslušati povjerenstvo koje istražuje povezanost medija i vlasti, nakon skandala zbog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika