05.11.2010. / 15:30

Autor: Nacional.hr

Sindikati nastavljaju borbu: Prijete prosvjedima, generalnim štrajkom i peticijom za izbore

Sindikati zahtijevaju provedbu referenduma, promjenu ustavnih i zakonskih uvjeta za njegovu provedbu kao i uređenje propisa kako bi se otklonila svaka mogućnost manipulacije, što uključuje i problematiku popisa i registracije birača

Vilim RibićVilim RibićKoordinacija sindikalnih središnjica upozorila je danas da bi zbog izigravanja zahtjeva za raspisivanjem referenduma o izmjenama Zakona o radu sindikati mogli početkom prosinca organizirati generalni štrajk i potpisivanje peticije za prijevremene izbore.

Sindikalni su čelnici jutros na Pantovčaku razgovarali s predsjednikom Ivom Josipovićem te od njega zatražili posredovanje kod vlasti kako bi se volja 717 tisuća građana koji su potpisali peticiju za referendum ispoštovala.

"Razgovarali smo o novome referendumskom pitanju, ono se može i preoblikovati, a referendum se može provesti ako postoji politička volja. Sindikati su spremni na niz aktivnosti u tom pravcu. Razgovarali smo i o potrebi uspostavljanja radnih sudova u Hrvatskoj, pa je moguće da i to bude sadržaj jednog od referendumskih pitanja", iznio je Vilim Ribić.

Sidikati zahtijevaju promjenu ustavnih i zakonskih uvjeta za provedbu referenduma kako bi neposredna demokracija u Hrvatskoj postala ostvariva, te uređenje nedomišljenih zakonskih propisa radi otklanjanja svih budućih mogućih manipulacija, što uključuje i problematiku popisa i registracije birača.

Ne uspije li dogovor o ispunjenju tih zahtjeva u okviru institucija političkog sustava, sindikati će mobilizirati članstvo i od sredine studenoga započeti izjašnjavanje radnika o generalnom štrajku.

Oko 20. studenoga organizirat će Svesindikalni sabor u Zagrebu, a u drugoj polovici studenoga javne prosvjede u većim gradovima sa završnim velikim prosvjedom u Zagrebu početkom prosinca.

Nakon toga generalni štrajk održat će se tamo gdje se za njega radnici izjašnjavanjem odluče, a u prosincu ili siječnju uslijedit će peticija za prijevremene izbore. Nakon referenduma sindikati će podnijeti tužbu Europskom sudu za ljudska prava. Aktivnosti su to koje sindikati najavljuju ne dogovore li se s vlastima o zahtjevima za održavanje referenduma, poručuje u ime pet sindikalnih središnjica koordinator Vilim Ribić.

Sindikati zahtijevaju provedbu referenduma, promjenu ustavnih i zakonskih uvjeta za njegovu provedbu kao i uređenje propisa kako bi se otklonila svaka mogućnost manipulacije, što uključuje i problematiku popisa i registracije birača.

Svaki od tih koraka ovisit će o reakcijama vlasti, javnosti i građana, a sindikati će poštovati volju građana te će sve učiniti kako bi ljudima omogućili slobodno iskazivanje nezadovoljstva u mjeri u kojoj to oni sami žele.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika