05.11.2010. / 18:07

Autor: Hina

Udruge pozvale vlasti da se očituju o oštećenju spomenika ustaškim žrtvama u selu Prkosu

Publicist Slavko Goldstein je ustvrdio kako nigdje kao u selu Prkosu nije bilo takva surova i brojna ubijanja neboračkog stanovništva - žena, djece i staraca - od ustaša koji su tada smaknuli oko 500 mještana

Iz Centra za suočavanje s prošlošću - Documenta i Građanskog odbora za ljudska prava (Goljp) danas su pozvali predstavnike lokalnih, županijskih i državnih vlasti, pa i hrvatskog predsjednika, da se očituju o, kako su rekli, najnovijem vandalizmu nepoznatih počinitelja u selu Prkosu u Karlovačkoj županiji gdje je već četvrti put oskvrnut spomenik žrtvama ustaškog terora iz prosinca 1941.

U Prkosu Lasinjskom u Karlovačkoj županiji prije nekoliko dana uništene su mramorne ploče iznad spomen-kosturnice žrtvama ustaškog terora iz prosinca 1941., a po informacijama policije, spomenik je oštećen u noći s 31. listopada na 1. studenoga.

Zoran Pusić iz GOLJP-a je na konferenciji za novinare u Kući ljudskih prava u Zagrebu izjavio da je zatvaranje očiju pred takvim primjerom mržnje, neukusa i neoustaštva opasnije od zatvaranja očiju pred korupcijom, te naveo da se ne mogu pomiriti s prijedlogom tamošnje policije da lokalna odnosno županijska vlast podnese prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog oštećenja predmeta.

"Tu se ne radi o oštećenju tuđe stvari, nego o ugrožavanju hrvatskih nacionalnih interesa", ocijenio je Pusić te pozvao hrvatsku vladu da to i pokaže sudjelovanjem u obnovi spomenika i slanjem svog predstavnika na komemoraciju žrtvama ustaškog terora što se svake godine održava 21. prosinca, na dan kad su 1941. dvije ustaške satnije odvele civile iz sela Prkosa u šumu Brezje gdje su ih ubili, a selo zapalili.

Predstavnica srpske nacionalne manjine iz lasinjske općine Danica Mičić ustvrdila je kako lokalne vlasti godinama bojkotiraju komemoraciju te da se općinski načelnik ondje pojavio tek lani. Od akcije "Oluje" spomenik je već četiri puta bio oskvrnut, odnosno "propucan" i pošaran, a sada su, u noći s 31. listopada na 1. studenoga, razbijene mramorne ploče iznad spomen-kosturnice, razbijena je petokraka i iščupana metalna rasvjetna zaštita, izvijestila je Mičić te je za sutra pred spomenikom najavila miran prosvjed svijećama i cvijećem.

Publicist Slavko Goldstein je ustvrdio kako nigdje kao u selu Prkosu nije bilo takva surova i brojna ubijanja neboračkog stanovništva - žena, djece i staraca - od ustaša koji su tada smaknuli oko 500 mještana. Goldstein je kazao kako se pouzdano znade da je tu akciju "čišćenja" i "genocidnog" ubijanja 1941. osobno naredio Ante Pavelić koji je osobno bio došao i "na teren".

Vesna Teršelič iz Documente je predložila posebnu policijsku zaštitu za sutrašnji prosvjed, no Mičić je kazala da su o prosvjedu obavijestili policiju, ali da nisu tražili nikakvu posebnu zaštitu.

U selu Prkosu, rečeno je, danas živi 35 mještana.

Vezane vijesti

Četiri 'C' na spomeniku hrvatskim redarstvenicima

Četiri 'C' na spomeniku hrvatskim redarstvenicima

Na spomen-obilježju dvanaestorici hrvatskih redarstvenika u Borovu sinoć su sprejem ispisana četiri ćirilična slova "C" i "Srbija" te su razbacani… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika