05.11.2010. / 18:49

Autor: Deutsche Welle

'Castor' se opet kotrlja - uz prosvjede na tisuće protivnika atomskoj energiji

Već tradicionalno je za ovaj transport organiziran golem broj policajaca: 17 tisuća službenika će biti zaduženo za čuvanje transporta i za uklanjanje prosvjednika koji se često lancima vežu za tračnice kojima kompozicija treba proći

Svaki transport radioaktivnog otpada izaziva brojne prosvjede - i traži golemu akciju službi sigurnosti (Foto: Reuters)Svaki transport radioaktivnog otpada izaziva brojne prosvjede - i traži golemu akciju službi sigurnosti (Foto: Reuters)I prije nego što je krenuo novi transport visokoradioaktivnog otpada iz Francuske u Njemačku, već su počeli prosvjedi protivnika. Štoviše, očekuje se da će ovo biti najbrojniji prosvjedi u posljednje 33 godine.

Radioaktivni otpad iz njemačkih elektrana se obrađuje u francuskom La Hagueu te u Sellafieldu u Velikoj Britaniji, ali onda je na Njemačkoj da ga negdje smjesti. Jedan od dva, takozvana međuskladišta za visokoradioaktivni otpad je u Gorlebenu. Tamo je krenuo i ovaj transport iz Francuske sa jedanaest specijalna kontejnera otpornih na radijaciju, ali i na fizička oštećenja - takozvanih Castora, u kojima su ukupno 154 tone takvog opasnog otpada.

U Lüchovu nedaleko Gorlebena je već u petak (5.11.) prosvjedovalo nekoliko stotina učenika, ali to još nije ništa prema prosvjedima koji se očekuju kada transport dospije u Njemačku ove subote (6.11.). Samo za prosvjede u Dannenbergu je organizirano 300 autobusa, a očekuje se dolazak barem trideset tisuća protivnika atomske energije općenito a Castro-transporta radioaktivnog otpada posebno. Njemački ministar okoliša Röttgen je još jednom ponovio kako ova zemlja "ne može izbjeći" teret svoje proizvodnje električne energije i kako će ovakvih transporta biti još mnogo godina.

Deseci tisuća prosvjednika i tisuće policajaca

Isto tako, već tradicionalno je za ovaj transport organiziran golem broj policajaca: 17 tisuća službenika će biti zaduženo za čuvanje transporta i za uklanjanje prosvjednika koji se često lancima vežu za tračnice kojima kompozicija treba proći. Matthias Seeger, zapovjednik njemačke savezne policije, poziva prosvjednike na mirne prosvjede. Jer kako je izjavio Seeger, i među policajcima ima onih koji nisu baš osobito naklonjeni atomskoj energiji, a svaki ovakav transport za policajce znači da će neki morati biti na dužnosti i po dvadeset sati bez prestanka.

Zato apelira na prosvjednike da ne vrijeđaju službenike i mada priznaje pravo građana na prosvjede, upozorava da im je dužnost distancirati se od kažnjivih djela poput oštećenja tračnica, kao i svih ostalih nasilničkih i djela sabotaže. Jer u dosadašnjim prosvjedima bilo je i slučajeva da su prosvjednici potkopavali šljunak i na druge načine oštećivali tračnice, što je kažnjivo djelo koje službenici neće tolerirati.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Egipat pozvao na velike prosvjede

Egipat pozvao na velike prosvjede

Egipatski prodemokratski borci koji su 2011., potaknuli pobunu i pad predsjednika Hosnija Mubaraka pozvali su na velike prosvjede u utorak poslije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika