06.11.2010. / 11:02

Autor: Nacional.hr

Grčić: MMF je nužan da izađemo iz krize, pa makar i zamrznuo plaće

Na Vladi je da odluči da li je prisutnost MMF-a u Hrvatskoj za nju isplativo ili ne s ekonomskog i političkog aspekta, jer "financijski policajac", kako često nazivaju MMF traži precizan i održiv fiskalni i ekonomski plan

Branko GrčićBranko GrčićIzjava guvernera HNB-a Željka Rohatinskog da smo možda ipak trebali zvati MMF dok je za to još bilo šanse ponovno je aktualizirala pitanje inozemne pomoći za oživljavanje hrvatskog gospodarstva i oporavak državnih financija.

Iako u Vladi i dalje tvrde da nam ne treba ničija pomoć i da sve možemo sami, iz oporbenih redova sve se glasnije čuje zazivanje MMF-a. SDP-ov gospodarski strateg Branko Grčić ističe kako Vlada jednostavno nema dovoljno snage ni političke volje da izvuče Hrvatsku iz gospodarske krize u kojoj se nalazi. Iako ne zagovara pozivanje stranih institucija, smatra da bi to mogao biti jedini izlaz za spašavanje Hrvatske.

Kako prenosi Slobodna Dalmacija, Grčić je uvjeren kako je MMF već prisutan u Hrvatskoj i to kroz restrikcije u monetarnoj politici koje provodi HNB. Ističe kako bi dolazak MMF-a imao i negativne strane poput smanjenja plaća, mirovina i rodiljnih naknada, no one bi se mogle i samo zamrznuti, a ne rezati.

Dodaje kako je na Vladi da odluči da li je prisutnost MMF-a u Hrvatskoj za nju isplativo ili ne s ekonomskog i političkog aspekta, jer "financijski policajac", kako često nazivaju MMF traži precizan i održiv fiskalni i ekonomski plan.

No, s obzirom na to da se Hrvatska i dalje zadužuje kako bi uspjevala plaćati svoje obveze, ulazak MMF-a omogućio bi zaduživanje po puno povoljnijim uvjetima no što to sad možemo. Uz to, poslao bi se i signal stranim investitorima kako se zemlja kreće u pozitivnom pravcu, a ne stagnira, ističe Grčić.

Vezane vijesti

Jesenski paket reformi

Jesenski paket reformi

Kratkoročno. Ta riječ ponajbolje bi opisala većinu dosadašnjih poteza Kukuriku koalicije u prvih pola godine vladavine. Kroz nove porezne sustave i… Više

Komentari

registracija
30/8/10

TonyP, 06.11.10. 11:17

zar nitko od sadsnjih ekonomista u vladi i oko nje nije zivio u 80-ima? kad nas je MMF izvlacio iz problema koje su nam "drugi" nametnuli. pa smo isli u rat da ne moramo to ponoviti, jer su nam po drugi put htjeli skuhati istu kasu. i sad smo se sami uvalili? ili to peta kolona postize cemu smo se krajem 80-ih opirali i u 90-ima u rat isli da nam se isto ne servira svako toliko?! steta sto nismo nista naucili, o disciplini i vodjenju makroekonomije.pa sad ponavljamo gradivo. SDP nije imao rjesenje onda, kao ni sada. najednostavnije je nekom drugom pustiti da nam rjesava domaci uradak. jer mi nemamo politicke volje?! sramota!!


registracija
11/10/10

agaSovulj, 06.11.10. 15:51

MMF i Svjetska Banka su institucije u sluzbi jakih zemalja zapada. Njihov prvi i najvazniji zadatak je osigurati da zaduzena zemlja vrati dug onima od kojih je posudila. I zato ce njihov program biti baziran na tome - smanjiti investiciji, smanjiti drzavnu protrosnju, itd. A kad neka od tih zemalja upadne u slicne teskoce, onda je za njih recept dijametralno suprotan onome sto propisuju ovakvima kao sto smo mi. Od tih institucija se nitko nije usrecio, a kad se one zovu znaci da je voda dosla do grla.


registracija
9/3/10

nostradurus, 06.11.10. 21:29

Postoji 10 puta bolje rješenje za sva vremena. Nama ne treba MMF. Plan provedive reforme se nalazi na sites.google.com/site/financijskisustav/izlaz-iz-krize. Taj plan kompletno rješava vraćanje dugova u zemlji i smanjuje buduća ino zaduživanja 3 puta. Podržite taj plan jer bez njega 100% gazimo grčkim putem (sa ili bez MMF-a). Predloženi plan omogućava stvari o kojima se samo može sanjati, ako ništa ne promjenimo. Tražite od sindikata da pruzmu taj plan kao osnovu Novog Hrvatskog preporoda.
----------->>>


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika