06.11.2010. / 14:14

Autor: Hina

Topić: Dio Hrvata u BiH i sada živi kao da postoji treći entitet

Apsolutna većina Hrvata u Hercegovini a dobar dio njih i u Bosni živi kao da je treći entitet već stvarnost i o tome se mora voditi računa, no priču o tome što bi u stvarnosti značila uspostava trećeg entiteta u BiH treba pozorno analizirati, izjavio je predsjednik Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ Franjo Topić.

Franjo Topić (Foto: Petar Glebov/PIXSELL)Franjo Topić (Foto: Petar Glebov/PIXSELL)Apsolutna većina Hrvata u Hercegovini a dobar dio njih i u Bosni živi kao da je treći entitet već stvarnost i o tome se mora voditi računa, no priču o tome što bi u stvarnosti značila uspostava trećeg entiteta u BiH treba pozorno analizirati, izjavio je predsjednik Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ Franjo Topić.

„Meni je žao da priča o trećem entitetu odrođuje Hrvate od ove zemlje (BiH). Nekim Hrvatima je to razlog da kažu da ovdje nemaju nacionalnih prava i onda se sele što je najpogubnija posljedica ove teze“, kazao je Topić u intervjuu kojega je u subotu objavio sarajevski „Dnevni avaz“.

Istaknuo je kako je nedvojbena činjenica da Hrvati u BiH nemaju dovoljno političkih prava no kada se iz te zemlje odsele, primjerice u Australiju, tamo političkih i nacionalnih prava nemaju uopće nego tek građanskih.

Topić je upozorio kako je u BiH sada na pozornici bezuvjetno svrstavanje za i protiv trećeg entiteta a da se uopće ne raspravlja o tome koje bi doista bile prenosti a koji nedostaci takvog rješenja.

„Treba znati što će time Hrvati dobiti i što će uopće dobiti BiH. Hoće li to Hrvate više podijeliti ili pomiriti i hoće li to sve druge građane podijeliti ili pomiriti“, konstatirao je Topić upozoravajući kako je predsjednik vlade Republike Srpske Milorad Dodik zapravo krajnje neiskren kada verbalno podupire zahtjeve za hrvatskim entitetom no bez Posavine.

Kazao je i to kako Bošnjaci u BiH imaju posebnu odgovornost za stanje u zemlji jer su najmnogobrojniji narod.

„Mora se znati da kod malobrojnijih Srba i Hrvata uvijek postoji strah od moguće majorizacije. Zato treba postojati mehanizam koji može zaštititi nacionalna, kolektivna i građanska prava“, kazao je Topić.

Dodao je kako je, što se njega tiče, najbolje rješenje za BiH i danas ono što ga je još 1994. godine predložio Hrvatski narodni sabor na zasjedanju u tada opkoljenom Sarajevu.

Tada je predložena uspostava deset provincija ili županija unutar BiH, po tri s hrvatskom, bošnjačkom odnosno srpskom većinom te Sarajevo kao distrikt.

„To je u biti model Švicarske“, podsjetio je Topić i zaključio kako rješenja koja se nude ne smiju biti razlog novim svađama i podjelama odnosno trebaju biti prihvatljiva za većinu Hrvata, Srba i Bošnjaka.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika