06.11.2010. / 20:49

Autor: Hina

Sindikalci traže da Ministarstvo gospodarstva preuzme odgovornost za TLM

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević i predsjednik Hrvatskoga sindikata metalaca Zdravko Burazer pozvali su danas Ministarstvo gospodarstva i Hrvatsku elektroprivredu (HEP) da preuzmu odgovornost za sudbinu šibenske Tvornice lakih metala (TLM) te hitno sklope ugovor o isporuci električne energije TLM-u i tvornici "Aluminij" iz Mostara.

Ozren MatijaševićOzren MatijaševićPredsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević i predsjednik Hrvatskoga sindikata metalaca Zdravko Burazer pozvali su danas Ministarstvo gospodarstva i Hrvatsku elektroprivredu (HEP) da preuzmu odgovornost za sudbinu šibenske Tvornice lakih metala (TLM) te hitno sklope ugovor o isporuci električne energije TLM-u i tvornici "Aluminij" iz Mostara.

Sindikalci su na današnjoj konferenciji za novinare upozorili "da bi se u protivnom mogao dogoditi najgori mogući scenarij po kojemu bi mostarski Aluminij, koji je preko TLM-a dosad dobivao struju po povoljnijoj tarifi, prestao u Šibenik isporučivati sirovinu pa bi šibenska tvornica bila prisiljena ugasiti proizvodnju i na ulicu poslati 900 ljudi".

Burazer je podsjetio da je stari ugovor o isporuci struje šibenskoj tvornici povučen prije tri mjeseca zbog sumnje u njegovu štetnost te da je prije tri mjeseca HEP izradio, a njegova uprava prihvatila novi ugovor po novim pravilima.

"Kako u ova osjetljiva vremena nitko iz HEP-a nije samostalno želio preuzeti odgovornost, ugovor je poslan u Agenciju za zaštitu tržišnoga natjecanja na procjenu gdje je već tri mjeseca", rekao je Burazer ustvrdivši da je uzrok tomu "što predsjednica Vijeća Agencije Olgica Spevec navodno nema adekvatnog stručnjaka koji bi znao procijeniti novu cijenu struje i tarife navedene u ugovoru".

"Budući da nitko ne želi preuzeti političku odgovornost, jedino što možemo zaključiti je - ili se neka inozemna firma tako želi riješiti konkurentskoga TLM-a, ili je netko iz Hrvatske 'bacio oko' na itekako vrijedno TLM-ovo zemljište"", dodao je Burazer istaknuvši da "čelni ljudi u Ministarstvu gospodarstva i Agenciji moraju razumjeti da se radi o izuzetno važnoj gospodarskoj grani bez koje Šibensko-kninska županija teško može živjeti, a Šibenik je već sada grad s najmanjim primanjima stanovnika, broj umirovljenika otprilike je isti broju zaposlenih, pa je teško i zamisliti što bi se dogodilo kada bi 900 zaposlenih iz TLM-a završilo na ulici".

Smatra da "u novom ugovoru nema ničega štetnog - cijena struje izračunata je po srednjoj tarifi, krajnji korisnik - mostarski Aluminij stabilan je potrošač koji struju crpi tijekom cijele noći i dana, a zbog toga ugovora šibenska tvornica neće dobiti sirovinu iz Mostara ispod cijene".

Aluminij koji stiže iz mostarske tvornice na preradu u Šibenik, dodao je Burazer, plaća se po tržišnim cijenama, izuzetno je kvalitetan i legiran je prema potrebama TLM-a.

Kako je rečeno, tvornički sindikati zatražili su ovih dana produljenje moratorija za otpuštanje radnika koji prema ugovoru o privatizaciji prestaje krajem ove godine. Zatražili su da se otpuštanje zabrani još dvije godine jer strahuju da bi situacija koja je zadesila šibensku tvornicu u najgorem vremenu svjetske krize mogla prisiliti nove vlasnike tvornice - konzorcij "Adrial" da otpuste radnike.

Vezane vijesti

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Vlada je na današnjoj sjednici odobrila Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) podizanje kratkoročnog kredita od 400 milijuna kuna za pokrivanje gubitaka u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika