07.11.2010. / 08:08

Autor: Deutsche Welle

Istraživanje potvrdilo: Gojaznost je zarazna!

U najnovijoj studiji američkih znanstvenika predviđa se kako će broj debelih i gojaznih rasti barem do 2050. godine. Već sada je svaki treći Amerikanac debeo, a tada (2050.) će njihov broj narasti na 42%

Znanstvenici sveučilišta Harvard su u usporednoj analizi razvoja broja debelih i gojaznih u proteklih 40 godina, morali utvrditi kako njihov broj rapidno raste - i kako se ne nadzire baš ništa što bi moglo zaustaviti taj trend i u sljedećih 40 godina. 1971. godine "samo" 14% građana obuhvaćenih studijom oboljenja srca, takozvanom Framingham Heart Study, bilo je debelo - što znači da su imali indeks odnosa sala u tijelu (Body Mass Index) 30 ili preko toga, dok danas već 34% ispitanika spada u tu kategoriju.

Gojaznost je zarazna!

Znanstvenici su u svojim ispitivanjima došli i do čitavog niza zanimljivih rezultata. Tako su utvrdili da je jedan od razloga sve većeg broja debelih i gojaznih i "socijalna zaraza". Već i prije su stručnjaci primijetili da ukoliko je osoba normalne težine okružena gojaznim osobama, mnogo je veća mogućnost da će i sama postati debela. Ova studija je to i pokazala: ako je osoba normalne težine okružena s najmanje 5 "debeljuca", postoji dvostruko veći rizik da i sama postane gojazna nego ona osoba koja se ne druži s debelim osobama.

U studiji se konstatira kako će broj debelih rasti i zbog lako dostupnih nezdravih namirnica i zbog udobnog, pretežno sjedećeg životnog stila. Eksperimenti sa životinjama su čak pokazali kako brza hrana može stvoriti ovisnost, baš kao što postoji ovisnost od droge ili alkohola. Tako su ispitivanja na mozgu štakora pokazala da nakon nekog vremena, mozak reagira na masnu hranu baš kao što bi reagirao na drogu.

Zaboravite na dijetu

Studija je pokazala i kako oni koji su postali ekstremno debeli, gotovo nemaju šansu vratiti se u "normalnu" težinu na duže vremensko razdoblje. Unatoč svim mogućim dijetama i receptima za zdravu ishranu, realno, za debele postoji tek 4% šanse da padnu barem u kategoriju "gojaznih". Zapravo - i makar od takvih savjeta žive brojni časopisi širom svijeta - ta se porazna statistika, za sve koji žele smanjiti težinu, uopće nije mijenjala sve od 1971. godine. Nakon što je objavljeno ovo istraživanje gradsko vijeće San Francisca odlučilo je krenuti u pravi križarski pohod protiv debljine. Tako gradski vijećnici razmatraju zabranu svim lancima brze hrane prodaju nezdravih obroka djeci, koju još povrh toga nagrađuju igračkama i sličnim.

Isto tako, gradski vijećnici žele intervenirati i u pogledu što će se naći na tanjuru takvog restorana: jela moraju sadržavati manje masnoća, soli i šećera, a mora biti prisutno i svježe voće i povrće. Obrok ne smije imati više od 600 kalorija, gdje će manje od 35% tih kalorija biti u masnoći. Ovaj katalog pravila je zapravo trebao stupiti na snagu u tom kalifornijskom gradu već od konca sljedeće godine, ali je veliko pitanje da li će se to dogoditi. Na pritisak brojnih vlasnika restorana je gradonačelnik San Francisca najavio kako će vetom zaustaviti ovu odluku.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

60 posto odraslih i 19 posto djece ima prekomjernu tjelesnu težinu

60 posto odraslih i 19 posto djece ima prekomjernu tjelesnu težinu

Zagrebački Gradski ured za zdravstvo i branitelje u suradnji s Udrugom za prevenciju prekomjerne težine obilježilo je Europski dan debljine okruglim… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika