07.11.2010. / 11:07

Autor: Nacional.hr

Mrsić za madeIN: Bila bi mi čast uvesti Zagreb u 21. stoljeće

Pitanje je da li bi se taj proces u HDZ-u dogodio da je ostao stari premijer. Ne zaboravimo da je predsjednica Kosor naslijedila sve ministre iz prijašnje vlade i tek ćemo u slijedećim mjesecima vidjeti koliko ima odlučnosti i spremnosti za prave obračune s korupcijom, komentira Mrsić aktualnu borbu protiv korupcije

Mirando MrsićMirando MrsićMirando Mrsić, nakon što je uspješno odradio kampanju Ive Josipovića, a zatim i postao potpredsjednik najjače SDP-ove organizacije one u Zagrebu, iskristalizirao se kao jedno od najlogičnijih rješenja za SDP-ova kandidata za zagrebačkog gradonačelnika. Ovaj uspješni liječnik, o svojim političkim ambicijama ali i stanju u društvu, političkim obračunima SDP-a i HDZ-a, te mogućem izlasku sindikata s vlastitom listom na predstojeće izbore progovorio je u novom broju mjesečnika madeIN.

MI: Sindikalni čelnici su nedavni portalu seebiz.eu potvrdili kako razmišljaju o izlasku na parlamentarne izbore sa vlastitom listom. Što mislite o toj inicijativi?

MM: U Hrvatskoj imamo fenomen nekarakterističan za zapadne demokracije, a to je da sindikati nisu vezani za neku stranku (u europi bliske odnose imaju s lijevim strankama). Iz tih se razloga ponekad doživljava kao političku snagu. Osobno bih bio sretniji kada bi sindikati postali ozbiljan korektiv vlasti kako ove sadašnje tako i svake buduće, te na taj način dugoročno pomogli demokratizaciji društva. Oni moraju izgarati za prava radnika ali moraju i strateški razmišljati što će biti s tim radnicima i za 10 ili 15 godina. Ali što se tiče izlazak na izbore nisam siguran da će to pridonijeti dobrobit sindikata i radnika. Bojim se da bi to izazvalo još veće podjele.

MI: Ili se možda bojte da će SDP ostati bez dijela glasova radnika?

MM: Ne. SDP neće izgubiti glasove radnika jer smo mi jedina alternativa ovakvoj nesposobnoj vlasti koja nas je odvela do teške situacije.

MI: Zašto onda sindikati u Vama ne vide tu alternativu?

MM: Zato što nismo uspjeli uspostaviti dobru vezu sa sindikatima.

MI: Samo to?

MM: Dijelom i zbog toga što tijekom svih ovih godina boreći se za demokratske standarde i izlazak zemlje iz izolacije na tom smo putu, zbog raznih razloga negdje izgubili radnike. Sindikati misle da se SDP nedovoljno bori za radnike, a to jednostavno nije točno! Pa nama su radnici polazište i ishodište svih naših napora, oni su naša baza.

MI: Zašto inzistirate na izvanrednim izborima?

MM: To zahtijeva politički i ekonomski trenutak. Svima je jasno da ova Vlada ne može iznijeti teret krize koja se svaki dana sve više i više produbljava. I posebno bi naglasio da je netočno kako bi izvanredni izbori usporili proces približavanja EU. Zanimljiva je teza koja dolazi iz HDZ-a koja kaže da bi izbori usporili pregovore na 4-5 mjeseci. Zašto bi usporili? Jedino ako ne misle da nam treba 4-5 mjeseci dok se ne upoznamo sa stanjem i nastavimo pregovore. I tu se varaju, imamo znanje, sposobnost i najvažnije ljude koji su spremni uvesti Hrvatsku u vrlo kratkom roku u Europsku uniju. Na kraju krajeve svijet ne završava s HDZ-om niti počinje s SDP-om. Izbori nisu revolucija. Ali izbori jesu promjena i to promjena koja ovoj zemlji treba više nego kiša sušnoj zemlji. Svi pozitivni procesi i sve pripreme koje provode stručnjaci samo bi se nastavili pod odgovornim i strateški postavljenim vodstvom druge stranke, u ovom slučaj SDP-a, jer jasno je da HDZ nema za to niti volje, a niti znanja, a što je najbitnije niti kredibiliteta.

MI: A što će to SDP učiniti da Hrvatska izađe iz krize?

MM: SDP ima strategiju i viziju kako izvući Hrvatsku iz krize. U više navrata isticali smo da SDP ima programe koje smo nazvali SDP-ove politike koje su okvir za izvlačenje ove zemlje iz blata krize. A što je najvažnije ima ljude koji su spremni pretpostaviti vlastiti boljitak za boljitak Hrvatske. Služiti Hrvatskoj a ne da Hrvatska služi njima.

MI: Dok Vi najavljujete poteze dotle se premijerka Kosor obračunava s korupcijom i to onom najtežom u vlastitim redovima.

MM: To su hvale vrijedni potezi premijerke Kosor jer se konačno odlučilo stati na kraj toj hobotnici koja ne da da Hrvatska ide naprijed. Pitanje je da li bi se taj proces u HDZ-u dogodio da je ostao stari premijer. Ne zaboravimo da je predsjednica Kosor naslijedila sve ministre iz prijašnje vlade i tek ćemo u slijedećim mjesecima vidjeti koliko ima odlučnosti i spremnosti za prave obračune s korupcijom. Ovdje ne treba zaboraviti i novu klimu u državnom odvjetništvu koje je isto tako zaslužno da se konačno završe afere koje u posljednjih mjeseci potresaju Hrvatsku.

MI: Je li moguć suživot Milana Bandića i SDP-a u gradu?

MM: Živimo u vremenu kohabitacije i suradnja s Bandićem je nužna za dobrobit građana. Oni nam ne bi oprostili političke igre i sukobe koji bi rezultirali zaustavljanjem razvoja grada Zagreba.Već smo u više navrata pozivali gradonačelnika na suradnju ali nismo naišli na adekvatan odgovor. No, suradnja je zbog naših sugrađana i sugrađanki, nužna i neminovna.

MI: Hoće te li pokušavati rušiti Bandića?

MM: Iskreno, prema sadašnjem zakonskom okviru izglasavanje nepovjerenja gradonačelniku je račun bez krčmara. Praktično je nemoguće provesti referendunm na takav način. No referendum za gradonačelnika je već proveden jer kao što znate predsjednik Josipović je u kampanji dobio puno veću podršku građana Zagreba od aktualnog gradonačelnika Bandića. To je bio dokaz da je politika Milana Bandića u odnosu na onu SDP-a gubitnička.

MI: Imate li Vi možda gradonačelnički ambicija?

MM: Biti gradonačelnik je časna i izazovna funkcija, pogotovo u trenutku kada Zagreb treba odvesti u 21. stoljeće.

MI: Vi i Vaša supruga Diana posvojili ste dvoje djece? Kao ste se na to odlučili?

MM: Diana i ja vjenčali smo se 2005. godine, i vrlo brzo nakon toga smo se odlučili da ako ne uspijemo biološkim putem da ćemo posvojiti dijete. Taj korak nam se činio logičnim i prirodnim, to ne može biti naučeno niti isforsirano jer u tom slučaju ne funkcionira. Krenuli smo u postupak koji je trajao preko godinu i pol dana. Kada su nam javili da postoji mogućnost posvojenja dvoje braće nitko sretniji od nas. Imali smo sreće da smo uspjeli ostvariti tu našu želju i sada imamo dva prekrasna sina koji nam pružaju novu dimenziju neizmjerne radosti života.

MI: Vaša odluka da ih posvojite naišla je na velike simpatije. Čak Vas je u svojoj kolumni u Jutarnjem listu pohvalio i Živko Kustić.

MM: Ima još puno obitelji koji zaslužuju pažnju i drago nam je da smo spontano skovali jednu novu rečenicu koja opisuje odnos roditelja prema posvojenoj djeci „Neka djeca su rođena iz trbuha a neka iz srca". Želimo dati pozitivan primjer jer nažalost ima previše djece koja čekaju tatu i mamu svaki dan na prozoru jednog dječjeg doma. To se mora promijeniti.

MI: Što Vam je u cijelom postupku bilo najteže?

MM: Period kada smo imali djecu s nama ali smo ih navečer i nakon vikenda morali vratiti u dom. To je bilo strašno, i za nas i za djecu. Taj plač, tu tugu i nemogućnost da objasniš djetetu zašto ih mama i tata opet vraćaju u dom, zaista je bila teška. Srce ti se cijepa, a nemaš izbora. Te prizore odvajanja jednostavno čovjek pamti cijeli život.

Vezane vijesti

Sindikati moraju popustiti ili se raskida kolektivni ugovor?

Sindikati moraju popustiti ili se raskida kolektivni ugovor?

Tisuće zaposlenih u javnom sektoru ostali su u šoku nakon vladine najave o ukidanju prava iz kolektivnih ugovora. No, prvotni šok koji je ministar… Više

Komentari

registracija
10/7/09

Anemona, 07.11.10. 18:25

Mirando Mrsic, lijecnik,profesor,gospodin,prijatelj,Covjek - velik u svakoj svojoj ulozi te jednako velik u skromnosti.

Za koju god funkciju bude izabran,bit ce - najbolji izbor.
Definitivno.


registracija
30/8/10

TonyP, 08.11.10. 01:00

a gdje su detalji te SDP-ove politike? i koji su to ljudi koji ce ih provesti...Jel tu racunate na VO ili SL koji su vec odavno prosli svoj datum upotrebe...Za nesto napraviti dvoljno su dva mandata. Ako izgubis nakon prvog mandata, bude puno promjena...medjutim SDP je nastavio ko da se nista nije dogodilo. I jos sljedi primjer dozivotne vlasti...dok netko ne umre, vodja se ne mjenja. Jel ste izasli iz tih razmisljanja?
jel se ogradjujete od propusta 2000-03 kad se nije ispunilo izborna obecanja? Ako ste izgubili radnike i nemate sindikate, tko vam je onda baza? Borite se s HDZ-om za srednji sloj koji ne postoji? Ili za iste tajkune, jer oni ipak postoje. Dok se ne odredi grupa koju zelite prestavljati, samo cete se pjeniti...kao prije par dana kad niste mogli srusiti premijerku. Alternativa mora biti jasna, ciji ce se polozaj popraviti prmjenom vlasti. Inace ostaje isto...zakoni i pravila igre se ne mjenjaju i cemu onda mjenjati?! I promjene moraju biti brze i ucinkovite. Cekati kraj mandata za prmjene je smjesno. Ako unutar 6 mjeseci ne promjenite plozu(pjesmu), birokratski aparat se prilagodi i zauzme polozaj da promjena ne bude. To se vidjelo 2000-03. Cime garantirate da se to nece ponoviti? Vrh pomalo popunjavaju aparatcki, s diplomom FPZ. Gdje su vam inzinjeri? Vise ljecnika. Vise pravnika, koji zive realnim zivotom i u dodiru su sa stvarnoscu kako drustvo i ekonomija djeluje iz dana u dan. Iako ste sindikate i radnike ostavili na cjedilu, bez njih vam nema puno srece...jer ce ih inace desnica prihvatiti pa cemo opet zastraniti u desno...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika