07.11.2010. / 14:40

Autor: Hina

Papa posvetio Sagradu Familiju u Barceloni, osudio istospolne brakove i pobačaj

Papa Benedikt XVI. posvetio je u nedjelju nedovršenu baziliku Sagradu Familiju u Barceloni, remek-djelo arhitekta Antonija Gaudija i simbol tradicionalnih obiteljskih vrijednosti, i u njoj, 128 godina nakon početka gradnje, održao prvu misu te u homiliji osudio istospolne brakove i pobačaj, javljaju svjetske agencije.

Papa Benedikt XVI. (Reuters)Papa Benedikt XVI. (Reuters)Papa Benedikt XVI. posvetio je u nedjelju nedovršenu baziliku Sagradu Familiju u Barceloni, remek-djelo arhitekta Antonija Gaudija i simbol tradicionalnih obiteljskih vrijednosti, i u njoj, 128 godina nakon početka gradnje, održao prvu misu te u homiliji osudio istospolne brakove i pobačaj, javljaju svjetske agencije.

Papa je u homiliji nakon posvećenja bazilike pozvao sve zemlje da pruže "pomoć i zaštitu" obitelji kao "nerazdvojnom savezu muškarca i žene", javlja AFP. "Nesebična i nerazdvojna ljubav muškarca i žene djelotovoran je okvir i temelj ljudskog života", naglasio je.

Španjolska, zemlja s dubokom katoličkom tradicijom, u nekoliko je posljednjih godina pod vodstvom socijalističkog premijera Jose Luisa Rodrigeza Zapatera donijela niz liberalnih zakona, uključujući legalizaciju istospolnih brakova i proširenje zakonskog okvira za pobačaj, i Vatikan je, kako piše dpa, smatra jednim od glavnih "bojišta" u borbi za "rekristijanizaciju" Europe.

Papa je poručio da se Crkva "protivi svakom obliku negiranja života" i zatražio je da se "život djece štiti kao svet i nepovrediv od trenutka njihova začeća" te da se "natalitet stimulira, vrednuje i podržava na sudskoj, društvenoj i zakonskoj razini".

Izvan crkve vjernici su mogli pratiti misu izravno na velikim ekranima postavljenima ispred nje, ali i u drugim dijelovima grada.

Benedikt XVI. papamobilom se dovezao od katedrale u starom dijelu grada do Sagrade Familije, gdje su ga dočekali španjolski kralj Juan Carlos i kraljica Sofia, koji su nazočili misi zajedno s još 8000 vjernika. Reuters javlja da je ispred crkve bogoslužje pratilo oko 40 tisuća vjernika.

Pri prolazu njegova vozila, među mnoštvom oduševljenih vjernika našlo se i otprilike 200 homoseksualaca, koji su se zagrlili i uzvikivali: "Odlazi!" ili "Pedofil!", prosvjedujući tako zbog protivljenja Crkve istospolnim brakovima i njezinom ponašanju u skandalima sa svećenicima pedofilima, a zatim su se istodobno poljubili.

Papa je misu počeo s nekoliko rečenica na katalonskom, a prije toga je svetom vodom poškropio oltar i blagoslovio Sagradu Familiju. Time je to veličanstveno zdanje arihtekta Antonija Gaudija, 128 godina nakon početka gradnje, napokon postalo crkva, kako javljaju strane agencije.

Benedikt XVI. je Gaudiju odao počast kao "genijalnom katalonskom arhitektu koji je u Barceloni uspio stvoriti prostor ljepote, vjere i nade".

Sadašnji glavni arhitekt katedrale, već sedmi Gaudijev nasljednik, Jordi Bonet Armenol u subotu je izrazio nadu da će papin posjet potaknuti još brojnije dolaske vjernika i turista kako bi se rad na crkvi konačno priveo kraju. Naime, izgradnja crkve po Gaudijevim instrukcijama, koji je umro 1926. godine, financira se novcem privatnih donatora i od ulaznica posjetitelja.

Iako će rad na Sagradi Familiji trajati još dosta godina, puno je toga učinjeno za dobrodošlicu Svetom Ocu, uključujući i dovršetak i postavljanja vitraja. No, središnji, 170 metara visoki toranj još je daleko od završetka. Bonet obećaje da za to neće trebati još jedno stoljeće, ukoliko posjetitelji i dalje budu darežljivi.

Nekada je broj posjetitelja bio skroman pa je bilo problema s plaćanjem radnika, objasnio je. Sada, ističe Bonet, crkvu posjeti oko 10 tisuća ljudi na dan.

Kada bude dovršena, Sagrada Familia će imati 18 impresivnih tornjeva, 12 posvećenih apostolima, četiri evanđelistima te Isusu i Mariji Djevici. Nakon papinskog posvećenja u crkvi će se početi odvijati redovita bogoslužja. Sagrada Familia će moći primiti 9000 vjernika

Vezane vijesti

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je izjavila kako ne postoje konkretni planovi sigurnosnih fondova eurozone o kupnji španjolskih državnih… Više

Komentari

registracija
17/7/07

budjoni, 07.11.10. 17:15

Ako g. Ratzinger kaže:

"Nesebična i nerazdvojna ljubav muškarca i žene djelotvoran je okvir i temelj ljudskog života",

zbog čega onda crkveni službenici institucionalno odbijaju ući u te djelotvorne okvire?
Poziva se na pomoć i zaštitu obitelji, dok istovremeno crkveni djelatnici i djelatnice, tobožnjim zavjetima čistoće, izbjegavaju osnovati obitelj i preuzeti roditeljsku odgovornost.
Slijedom proklamirane (srećom lažne) čistoće, već nas odavno ne bi bilo. Crkva svojim djelovanjem, uz abortuse i svakovrsne nasilne smrti, uvelike doprinosi zatiranju vlastitog rasadišta.
Neukusna je farizejština njegova izjava da se "protivi svakom obliku negiranja života".
Upravo odbijanje bračnog združivanja i prihvaćanja Božjeg dara roditeljstva, je jedan od oblika negiranja života, kojima se papa načelno protivi. Možeš, a ne ćeš. Zar se tako stimulira natalitet?
Želja za komocijom i lagodnim životom svećenstva, bez rada i odgovornosti, ugasila je božansku životnu iskru, koju je Bog u svojoj providnost podario čovjeku, da se neugasla prenosi do kraja svijeta.
G Ratzinger se protivi i istospolnoj ljubavi, zaboravljajući da je svaka ljubav bolja od nikakve.
Koju to onda ljubav promovira crkva?
Na žalost, prave odgovore na ta pitanja nalazimo u crnim kronikama svjetskih informativnih medija i u presudama sudskih instanci.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika