07.11.2010. / 17:12

Autor: Hina

Nove erupcije Merapija zaustavile spasilačke akcije, otkazani letovi

Zbog oblaka pepela i dima, uzrokovanim erupcijama indonezijskog vulkana Merapi, spasilačke ekipe prekinule su potrage u zoni opasnosti, a nekoliko aviokompanija je otkazalo letove za i iz Džakarte, javlja u nedjelju dpa.

Vulkan MerapiVulkan MerapiZbog oblaka pepela i dima, uzrokovanim erupcijama indonezijskog vulkana Merapi, spasilačke ekipe prekinule su potrage u zoni opasnosti, a nekoliko aviokompanija je otkazalo letove za i iz Džakarte, javlja u nedjelju dpa.

Letove su otkazale kompanije Air Asia, Emirates, EvaAir, Ohilippines Airlines, Brunei Airlines, Cathay Pacific, Singapore Airlines i Lufthansa, jer se dim i pepeo uzdizao i do 6.000 metara nadmorske visine.

U nedjelju ujutro su se spasilačke ekipe borile s vrućim pepelom Merapija, oko 500 kilometara jugoistočno od Džakarte, u potrazi za žrtvama prošlotjedne erupcije. Nakon erupcije u petak, u bolnicu u gradu Yogyakarta dovezeno je 88 tijela i 130 ozlijeđenih. Znanstvenici tvrde da je to bila najsnažnija erupcija Merapija u posljednjih 100 godina. Od prve erupcije 26. listopada živote je izgubilo 116 ljudi a 485 je ozlijeđeno.

Iz zone opasnosti, koja je proširena s 15 na 20 kilometara od vulkanskog stošca, evakuirano je više od 200.000 ljudi. Unutar te zone u središnjoj Javi živi oko 250.000 ljudi.

Merapi se, međutim, najsmrtonosnijim pokazao 1930. kada je njegova erupcija usmrtila 1.370 ljudi. Indonezija broji oko 500 vulkana. Skoro 139 je aktivno, a njih 68 se smatra opasnim.

Vezane vijesti

Novi potres 8,2 kod Sumatre

Novi potres 8,2 kod Sumatre

Novi potres magnitude veće od 8,0 pogodio je obalu kod indonezijske pokrajine Aceh u srijedu nekoliko sati nakon potresa 8,6 zbog kojega je oglašeno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika