07.11.2010. / 18:51

Autor: Hina

Sutra štrajk upozorenja na Radiju 101, a Uprava ga smatra nezakonitim

Dio zaposlenika i honorarnih djelatnika Radija 101 sutra će od 8 do 14 sati održati štrajk upozorenja, a nakon toga nastaviti će se redovit program, priopćila je danas podružnica Sindikata novinara Hrvatske na Radiju 101.

Drago PerićDrago PerićDio zaposlenika i honorarnih djelatnika Radija 101 sutra će od 8 do 14 sati održati štrajk upozorenja, a nakon toga nastaviti će se redovit program, priopćila je danas podružnica Sindikata novinara Hrvatske na Radiju 101.

Novinari Radija 101 podsjećaju da je račun Radija 101 blokiran. Posljednja plaća zaposlenim djelatnicima isplaćena je u studenom 2009., od tada se umjesto plaća isplaćuju pozajmice a posljednja je bila za travanj 2010. navodi se u priopćenju. Mirovinsko osiguranje ne isplaćuje se od veljače 2009., a zdravstveno osiguranje, porezi i prirezi od svibnja 2009., kaže se u priopćenju i ističe kako je honorarnim suradnicima situacija daleko gora.

Zbog svega toga u rujnu ove godine došlo do kolektivnog radnog spora, a nakon uspješno provedenog postupka mirenja s poslodavcem, Upravom Radija 101, postignut je sporazum, navodi sindikat.

"Međutim poslodavac je prekršio drugu točku Sporazuma, kojom se obvezao do 30. listopada ove godine isplatiti pozajmice za svibanj i lipanj. Stoga koristimo svoje zakonsko pravo na štrajk, nakon što smo iscrpili sve ostale legalne i legitimne opcije", ističu novinari Radija 101.

Napominju da nastavljaju raditi u dobroj vjeri, pa iako imaju sve zakonske uvjete za štrajk do ispunjenja zahtjeva, ulaze samo u štrajk upozorenja.

"Napominjemo da smo u potpunosti svjesni teške situacije u kojoj se Radio 101 kao i mnogi drugi mediji u državi nalaze, ali iz dosadašnjeg tijeka pregovora i opće komunikacije s Upravom Radija 101, ne možemo više, moralno i financijski pa niti egzistencijalno, dopustiti da i dalje budemo oni koji podnose najteži teret", kaže se u priopćenju.

"Smatramo da smo dosadašnjim ustupcima Upravi pokazali koliko i sami vjerujemo u ono što bi Radio 101 mogao i trebao biti, a to sasvim sigurno nije tvrtka koja ne izvršava obaveze prema svojim djelatnicima", kaže se u priopćenju u kom podružnica Sindikata novinara Hrvatske na Radiju 101 opetovano ističe da je štrajk upozorenja "isključivo moralni čin svih onih od kojih Radio 101 svakodnevno živi, ali koji od njega ne mogu živjeti".

Uprava radija smatra štrajk nezakonitim

Štrajk upozorenja na Radiju 101 u organizaciji podružnice Sindikata novinara Hrvatske nezakonit je po Zakonu o radu, priopćila je Uprava Radija 101, koja ocjenjuje da je štrajk protivan interesima Radija 101 i njegovih zaposlenika.

Sporazum Sindikata i Uprave Radija 101 utvrđuje obveze Uprave uz dinamiku isplata zaostalih plaća; Uprava je isplatila plaće za travanj, a za isplatu plaća za svibanj i lipanj u sporazumu je naveden datum dospjeća 30. listopada 2010. Zakon o radu propisuje da se obveze iz sporazuma moraju izvršiti najkasnije 30 dana od datuma dospjeća obveze, a to je 30. studeni 2010., navodi se u priopćenju koje je potpisao predsjednik Uprave Drago Perić.

"Sukladno stavku 1 članka 269 Zakona o Radu te Sporazumu o mirenju koji smo potpisali, moja je zakonska obveza isplatiti zaostale plaće do 30. studenoga 2010. Sredstva za jednu plaću su osigurana, a sredstva za drugu plaću osigurati ću do roka koji mi daje zakonski okvir. Pozivanjem na nezakonit štrajk Sindikat zapravo radi protivno interesima zaposlenika i Društva Radija 101 jer će štrajk dodatno otežati poslovanje i odnos s oglašivačima, a u tom slučaju će biti puno teže osigurati drugu i sve naredne plaće. Osim toga, stupanjem u nezakonit štrajk nastaje povreda radne obveze koja iza sebe može imati i druge posljedice, uz ostalo i izvanredan otkaz Ugovora o radu u odnosu na svakog pojedinog radnika koji prihvati nezakonit štrajk Sindikata", kaže se priopćenju.

"Sindikat pokušava provoditi štrajk na način, ne da uskraćuje rad, nego preuzima Radio 101 tako da uređuje programsku shemu što su najavili svojim proglasom Upravi, čime onemogućavaju rad svima koji žele raditi", kaže se u priopćenju i dodaje da Sindikat vrši pritisak na jedan dio radnika koji se ne slažu sa štrajkom.

Perić navodi kako podržava svaki legalni pokušaj Sindikata na ostvarivanju prava, ali, ističe, "iza Sindikata se kriju i stoje pojedini suvlasnici, koji su istovremeno i zaposlenici Radija 101, a koji su u zadnjih 10 godina sudjelovali u uništavanju institucije Radija 101 katastrofalnim poslovanjem koje je prekinuto mojim dolaskom krajem listopada 2009."

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika