08.11.2010. / 12:27

Autor: Hina

Hrvatski laburisti protiv izmjene deklaracije o članstvu u EU: 'Vlada se boji građana'

"Hrvatski laburisti vjeruju u hrvatske građane i nećemo poduprijeti tu izmjenu deklaracije", navodi se u priopćenju koje je potpisao predsjednik stranke Dragutin Lesar

Dragutin LesarDragutin LesarHrvatski laburisti neće poduprijeti najavljenu izmjenu Deklaracije o temeljnim načelima pregovora za punopravno članstvo Hrvatske u EU, kojom hrvatska vlada predlaže da građani o pristupu Hrvatske EU na referendumu odlučuju nakon potpisa pristupnog ugovora, držeći da time vlada pokazuje nepovjerenje i strah od građana, priopćili su danas Hrvatski laburisti.

"Hrvatski laburisti vjeruju u hrvatske građane i nećemo poduprijeti tu izmjenu deklaracije", navodi se u priopćenju koje je potpisao predsjednik stranke Dragutin Lesar.

U priopćenju Hrvatskih laburista podsjeća se kako je Hrvatski sabor u siječnju 2005. donio Deklaraciju o temeljnim načelima pregovora za punopravno članstvo Hrvatske u EU te izjavu Sabora i vlade o zajedničkom djelovanju u procesu pregovora za članstvo u EU.

Po novom, vlada predlaže izmjenu deklaracije "tako da će građani i građanke odlučivati o pristupu Hrvatske EU na referendumu, koji će se održati u roku od 30 dana nakon potpisivanja pristupnog ugovora između Hrvatske i EU-a. Ovisno o rezultatu referenduma, Hrvatski sabor pristupit će ratifikaciji toga ugovora", navodi se, uz ostalo, u priopćenju.

Hrvatski laburisti pitaju koji je razlog tih promjena te ujedno tvrde kako je to: "Nepovjerenje u građane!".

"Hoće li građani na referendumu odlučivati na temelju cjelovitih i javnih informacija i pune upućenosti te otvorena i transparentno vođena procesa pregovora tijekom kojih bi svim zainteresiranim čimbenicima trebalo biti osigurano pravo na informaciju i dijalog? Koliko je najšira javnost bila u prilici izraziti mišljenja o uvjetima za članstvo u Europskoj uniji?", pitaju se laburisti.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika