08.11.2010. / 12:39

Autor: Deutsche Welle

BBC tone u moru problema

Britanski BBC trenutno vodi bitke na mnogim poljima i posljednje što mu je potrebno su opravdane sumnje u njegove, nekad visoke novinarske standarde. Sve više i više BBC tone u moru problema

Novinari BBC-a u štrajkuNovinari BBC-a u štrajkuBBC (British Broadcasting Corporation), najveća korporacija za emitiranje radijskog i televizijskog programa u svijetu, trenutno se bori na (najmanje) dvije fronte: s jedne strane, BBC sebe vidi kao žrtvu napada od strane komercijalne konkurencije, koja BBC optužuje za monopolizaciju koju BBC navodno ostvaruje pomoću poreza koji je "prerušen" u pristojbe. S druge pak strane, britanska je vlada BBC-u zabranila da u idućih šest godina podiže cijenu tih pristojbi, što za BBC predstavlja minus od 16 posto.

Gdje je kraj lošem razdoblju?

No i na novinarskom tj. profesionalnom planu BBC trpi bolne udarce. Naime, na televizijskom programu BBC One upućena je isprika glazbeniku Bobu Geldofu u kojoj je BBC naveo kako se u njihovom izvještaju o njemu radilo o "zavaravajućem i nepoštenom dojmu". Za pojašnjenje: riječ je o prilogu BBC World Servicea iz ožujka u kojem je bivši etiopski vođa tamošnjih pobunjenika tvrdio da je 90 posto novca kojeg je Geldof 1985. prikupio svojim koncertom kao pomoć Africi, zlorabljeno od strane pobunjenika za kupnju oružja. Geldof je, naime, tada prikupio 100 milijuna eura. Nakon što je BBC dugo tvrdio kako su u prilogu isključivo istinite činjenice, ipak je na kraju priznao kako optužbe "nisu dokazive".

Tu ne prestaju loše vijesti. U petak i subotu (5/6.11) oko 4.000 zaposlenika BBC-a, članova Novinarskog sindikata NUJ, pokrenulo je 48-sati štrajk. Zaposlenici su nezadovoljni promjenama u planu njihovih mirovina: zbog golemih gubitaka u mirovinskom fondu BBC-a je predloženo da suradnici odlaze u mirovinu ne sa 60, nego sa navršenih 65 godina. Zbog štrajka u petak (5.11) je izostala omiljena radijska emisija "Today", koju svako jutro sluša oko 6,5 milijuna slušatelja. Nije bio moguć ni prijenos vijesti, a kao zamjenu BBC je puštao reprize. No nezadovoljstvo zaposlenika, čini se, bit će nastavljeno i to 15.11. kada će članovi NUJ-a ponovno pokrenuti 48-sati štrajk, doznaje se od strane sindikata.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Štrajk u Ini

Štrajk u Ini

U Ini nikad nije dosadno. Jedan je od predmeta na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, Bruxelles zamjera Vladi što želi staviti ministre u Nadzorni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika