08.11.2010. / 13:29

Autor: Hina

Ministarstvo branitelja osudilo izjave Stanimirovića: 'Pokušava se manipulirati povijesnim činjenicama'

"Stoga oštro osuđujemo ovaj i svaki pokušaj mijenjanja povijesne istine o Domovinskom ratu, kao i omalovažavanja žrtve hrvatskih branitelja i civila", zaključuje Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti

Vojislav StanimirovićVojislav StanimirovićMinistarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (MOBMS) oštro osuđuje medijski istup predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Vojislava Stanimirovića i izjave kojima insinuira kako rat u Vukovaru nisu počeli Srbi te kako su među ranjenicima odvedenim iz vukovarske bolnice na Ovčaru, bile "oružane snage koje su se preobukle u bolesnike", priopćeno je danas iz Ministarstva.

Naime, Stanimirović je u intervjuu za beogradsku "Politiku" u nedjelju, uz ostalog, ustvrdio kako je "do sada uvijek govoreno da su Srbi počeli taj rat, što ne stoji" te da su na Ovčaru odvedeni hrvatski ranjenici, bolesnici i bolničko osoblje, dok, s druge strane, postoje i informacije da su u bolnici bile oružane snage koje su se preobukle u bolesnike.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u osudi takvih tvrdnji predsjednika SDSS-a Stanimirovića, navodi kako "prije svega oštro osuđuje Stanimirovićev pokušaj manipulacije povijesnim činjenicama i obmanjivanja javnosti, kako hrvatske tako i srpske. Ujedno", dodaje se, "izražavamo žaljenje što takvim istupom baca sjenu na napore dviju država u jačanju hrvatsko-srpskih odnosa s ciljem rješavanja brojnih otvorenih pitanja, a ponajprije sudbine nestalih osoba".

Ministarstvo ističe i kako je "zgroženo činjenicom da si bivši saborski zastupnik i čelnik političke stranke registrirane u Republici Hrvatskoj, daje za pravo na takav način narušavati dostojanstvo Domovinskog rata i hrvatskih branitelja, među kojima je bilo i onih srpske nacionalnosti, koji su na vrijeme spoznali tko je žrtva, a tko agresor".

"Napose je zastrašujuće i krajnje nemoralno Stanimirovićevo prozivanje hrvatskih branitelja odvedenih iz vukovarske ratne bolnice koje su velikosrpski agresori, pripadnici JNA i paravojnih postrojbi, mučki ubili i potom pokušali zatrti sve tragove tog zvjerskog zločina, koji ni do danas nije u cijelosti razotkriven niti do kraja procesuiran. Među žrtvama ubijenim na Ovčari bili su civili i branitelji, djeca i starci, no svima njima ne samo što je uskraćeno pravo na postupanje kao prema ratnim zarobljenicima u skladu sa Ženevskom konvencijom, nego i pravo na život, koji im je oduzet na najokrutniji način", naglašava se u priopćenju.

"Stoga oštro osuđujemo ovaj i svaki pokušaj mijenjanja povijesne istine o Domovinskom ratu, kao i omalovažavanja žrtve hrvatskih branitelja i civila", zaključuje Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Vezane vijesti

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u petak za agenciju Tanjug da je njegova izjava o Vukovaru, koja je u Hrvatskoj izazvala brojne… Više

Komentari

registracija
8/7/10

Maroje, 18.11.10. 13:21

Četnika u bajbokanu na doživotni prisilni rad bez pomilovanja. Neka tamo pametuje, a ne u našem Saboru


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika