08.11.2010. / 13:38

Autor: Nacional.hr

Hrvatska premijera autobiografije Natasche Kampusch na ovogodišnjem Interliberu

U autobiografiji iznosi dosad nepoznate pojedinosti otmice i otvoreno govori o svojem teškom djetinjstvu, zarobljeništvu ispunjenom tjelesnim i duhovnim zlostavljanjem, kao i složenom odnosu prema otmičaru

Ispovijest Natasche Kampusch '3096 dana', u kojoj opisuje osam i pol godina koje je provela u zatočeništvu, hrvatska je premijera kojom izdavačka kuća Znanje u srijedu 10. studenoga otvara svoj nastup na Interliberu.

Austrijanka Natascha Kampusch oteta je 2. ožujka 1998. godine, kad joj je bilo samo deset godina, a njen je slučaj 2006., nakon što je napokon pobjegla otmičaru Wolfgangu Priklopilu, šokirao svijet. U autobiografiji iznosi dosad nepoznate pojedinosti otmice i otvoreno govori o svojem teškom djetinjstvu, zarobljeništvu ispunjenom tjelesnim i duhovnim zlostavljanjem, kao i složenom odnosu prema otmičaru.

Odlučno odbacuje da se njen stav prema Priklopilu, kojem je naposljetku oprostila, etiketira tzv. stokholmskim sindromom, već drži kako žrtva ima pravo sama ispričati svoju jedinstvenu priču i objasniti potrebu da se usred zločina, unutar noćne more, zbližavanjem s otmičarom stvori kakav-takav zaštitni omotač normalnosti.

Knjiga psihološko nadmetanje zlostavljača i žrtve prati poput kakvog napetog romana o naoko stidljivom, društveno nespretnom čovjeku koji je, po riječima žrtve, otmicom i nasiljem želio stvoriti osobu kojoj bi on bio centar svijeta, što izvan podrumske tamnice nije mogao ostvariti. Uz jezovit osjećaj koji čitatelja prožme svaki put kad se prisjeti kako se tu ne radi o romanu.

Zbog toga '3096 dana' nisu samo priča o zločinu i patnji, već i potresno svjedočanstvo o borbi djevojčice i djevojke za vlastiti integritet, psihičko zdravlje pa i fizički opstanak, iskaz o snazi ljudskog duha koji nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Vezane vijesti

Digitalno izdavaštvo - uzbudljiva budućnost za izdavače

Digitalno izdavaštvo - uzbudljiva budućnost za izdavače

U iznimno uzbudljivom, digitalnom razdoblju za izdavaštvo britanski izdavači morat će se suočiti s mnogim izazovima kako bi mogli odgovoriti na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika