08.11.2010. / 15:55

Autor: Hina

Čelnik Svjetske banke zagovara vraćanje zlatnog standarda u globalni monetarni sustav

"Iako se u udžbenicima zlato drži starim novcem, tržišta danas zlato koriste kao alternativnu monetarnu imovinu"

Robert ZoellickRobert ZoellickPredsjednik Svjetske banke Robert Zoellick poziva zemlje članice G20 da vrate zlatni standard u globalni monetarni sustav, koji bi bio referentno polazište za tržišna kretanja valutnih tečajeva.

U istupu pred ovotjedni summit G20 u Seulu čelnik Svjetske banke istaknuo je da bi obnovljeni zlatni standard pomogao reorganizirati svjetsko gospodarstvo u razdoblju obilježenom ozbiljnim napetostima zbog tečajeva valuta i američke monetarne politike.

Poručio je da svijetu treba novi režim koji bi bio nasljednik sustava plutajućih valutnih tečajeva "Bretton Woods II", koji je na snazi od ukidanja sustava fiksnih valutnih tečajeva vezanih za zlato 1971.

Novi sustav "najvjerojatnije bi morao obuhvatiti dolar, euro, jen, funtu i kineski juan koji ide u smjeru internacionalizacije, a potom otvoreni kapitalni račun", napisao je u komentaru za Financial Times.

"Sustav će također razmotriti uvođenje zlata kao međunarodnog referentnog polazišta za tržišna očekivanja u vezi inflacije, deflacije i vrijednosti valuta u budućnosti", tumači Zoellick dalje u komentaru.

"Iako se u udžbenicima zlato drži starim novcem, tržišta danas zlato koriste kao alternativnu monetarnu imovinu".

Prvotni sporazum u Bretton Woodsu postavio je SAD-om predvođen okvir za stabilnost globalnog financijskog sustava nakon Drugog svjetskog rata, kroz vezivanje dolara za zlato i kontrolu kapitalnih tijekova.

Vjeruje se da zlatni standard doprinosi kontroli inflacije, no da isto tako onemogućava fleksibilnu monetarnu politiku koju mnogi ekonomisti ocjenjuju ključnom u borbi protiv gospodarskih šokova.

Vezane vijesti

Hrvatska mora ulagati u istraživanje da bi opstala

Hrvatska mora ulagati u istraživanje da bi opstala

Institut za Inovacije pripremio je još jedan zanimljiv i britak Thinkers Impact Series govor koji je održao Voditelj ureda Svjetske banke u… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 08.11.10. 19:15

To se zove kupovanje vremena. Jasno je da toliku produkciju i stvaranje novih vrijednosti ne može pratiti nikakva količina zlata. Zlato je u modi jer masa kredita koji se plasiraju obezvređuje valute te se koristi prilika da se taj bezvrijedni papir pretvori u nešto vrijedno za sva vremena. Imamo problem u velikoj emisiji novca, koja je potrebna da bi se vratili predhodni krediti. Tj. Problem je u kreditima koji su izdani na bazi ničega. To se može riješiti u Hrvatskoj provođenjem temeljne reforme monetarnog sustava (sites.google.com/site/financijskisustav/izlaz-iz-krize). Novac može biti izdavan na temelju poštenog rada da se zaradi (uštedi).


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika